Clicky


'Zweedse investeerder is geïnteresseerd in overname KPN'

'Zweedse investeerder is geïnteresseerd in overname KPN'
09-10-2020 20:12 | Financieel | auteur ANP

STOCKHOLM - De Zweedse investeerder EQT is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van KPN. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Zweden met adviseurs praten over de mogelijkheden. Het telecombedrijf zelf en de investeerder weigeren commentaar te geven.

Volgens de bronnen van Bloomberg zouden de gesprekken tussen EQT en de adviseurs zich nog in een vroege fase bevinden. Daardoor is het ook nog niet zeker of de Zweden daadwerkelijk met een bod gaan komen.

De marktwaarde van KPN bedraagt meer dan 9 miljard euro, waardoor het voor EQT om zijn grootste overname ooit zou gaan. Dat de Zweden kansen zien in de telecomwereld is bekend. Eerder telde de firma met hoofdkantoor in Stockholm al miljarden euro's neer voor Zayo Group, een bedrijf dat actief is met glasvezelnetwerken. Ook investeerde EQT onder meer in het Nederlandse DELTA Fiber.

Maar wie KPN wil inlijven kan dat eigenlijk alleen doen in samenspraak met de onderneming zelf en de Nederlandse overheid. Het telecombedrijf wordt onder meer beschermd door de Stichting Preferente Aandelen B. Die is ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN en fungeert als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer een vijandige koper de kop opsteekt.

Dit laatste gebeurde in 2013. Destijds zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim een poging tot een overname van KPN stranden. De inlijvingspoging zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. Het ministerie van Economische Zaken wil desgevraagd niet reageren op de nieuwe marktgeruchten.

De laatste jaren wordt er vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. Vorig jaar doken er nog geruchten op dat de Canadese investeerder Brookfield gesprekken voerde met de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een bod op KPN. In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.