Transport Online - Twee jaar durende proef nieuw hoogtedetectiesysteem in Drechttunnel

Twee jaar durende proef nieuw hoogtedetectiesysteem in Drechttunnel

Twee jaar durende proef nieuw hoogtedetectiesysteem in Drechttunnel
07-10-2020 17:23 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

ZWIJNDRECHT - Een nieuw hoogtedetectiesysteem voor de Drechttunnel (snelweg A16) komende vanaf Rotterdam richting Breda, is vanaf vandaag, 7 oktober 2020, in werking.

Europese regelgeving schrijft voor dat vrachtwagens niet hoger mogen zijn dan 4m. Het systeem zorgt ervoor dat vrachtwagens die wel hoger zijn, tijdig gedetecteerd worden en de chauffeurs geïnformeerd, waardoor ze de laatste afslag voor de tunnel nog kunnen nemen.

De Drechttunnel aan de snelweg A16 moet door te hoge vrachtwagens circa 50 keer per maand kort worden afgesloten om te voorkomen dat de vrachtwagen de tunnelbuis inrijdt en schade veroorzaakt. Met het nieuwe hoogtedetectiesysteem wordt, zo is de verwachting, het aantal afsluitingen van de tunnel beperkt waarmee de weggebruiker minder vertraging heeft. De proef van twee jaar moet uitwijzen of dat ook daadwerkelijk zo is.

Het nieuwe systeem werkt met lasers die niet alleen kunnen detecteren of het voertuig te hoog is, maar kan ook in het geval dat er twee vrachtwagens naast elkaar rijden, laten zien op welke rijstrook het te hoge voertuig zich bevindt. Dit wordt via een matrixbord gecommuniceerd naar de bestuurder, zodat deze kan zien dat het om zijn of haar combinatie gaat. De chauffeur dient dan de eerstvolgende afrit (afrit 22 Zwijndrecht) te nemen.

Te hoge vrachtwagens kunnen na de afslag Zwijndrecht een alternatieve route volgen. Die zijn met borden aangegeven (U-16) waarna het verkeer via de snelweg A15, autoweg N3 en snelweg A27 zijn weg kan vervolgen.

Deze proef is onderdeel van het programma Fileaanpak 2020 waarbij er maatregelen worden genomen om de doorstroming op het wegennet te bevorderen en geeft invulling aan de maatregel hotspot vrachtauto’s. De proef is voor twee jaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions