Clicky


Rockster Eddie van Halen overleden

Rockster Eddie van Halen overleden
06-10-2020 23:27 | Showbizz | auteur ANP

LOS ANGELES - Rockster Eddie van Halen, gitarist en medeoprichter van de band Van Halen, is op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt zijn zoon via Twitter. "Je bent de beste vader die ik me had kunnen wensen", schreef zijn zoon Wolfgang. "Mijn hart is gebroken en ik denk niet dat ik dit verlies ooit helemaal te boven zal komen."

De in Amsterdam geboren Eddie van Halen leed aan keelkanker. De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen. "Ik kan niet geloven dat ik dit moet schrijven, maar mijn vader Edward Lodewijk van Halen, heeft zijn lange en zware gevecht met kanker vanmorgen verloren", schrijft Wolfgang bij een zwart-witfoto van zijn vader. "Ieder moment dat ik met hem heb gedeeld - zowel op als naast het podium - was een geschenk."

Gitarist Eddie startte samen met zijn broer Alex (drummer) begin jaren 70 de band Van Halen in Los Angeles. David Lee Roth, van wie ze in eerste instantie hun geluidssystemen huurden, werd als zanger bij de band betrokken, toen ze nog optraden onder de naam Mammoth. Hun debuutalbum uit 1978 was na acht maanden platina in Amerika en was een van de succesvolste debuutalbums van dat decennium. De band werd bekend met nummers als Runnin' with the Devil en Jump.

Two-hand tapping

Van Halen heeft meer dan 75 miljoen albums verkocht. De band stond bekend om zijn energieke liveoptredens en om het formidabele gitaarspel van Eddie. Zo maakte Van Halen in 1980, met Roth die een dag voor het optreden een gebroken neus had opgelopen, indruk op Pinkpop.

De speciale gitaartechniek two-hand tapping toonde Eddie in het bijzonder in het instrumentale rocknummer Eruption. In 2012 werd Eddie door de lezers van het tijdschrift Guitar World uitgeroepen tot de beste gitarist aller tijden.

Na het vertrek van Roth heeft Van Halen in wisselende samenstelling opgetreden. In 2006 haalde Eddie zijn vijftienjarige zoon Wolfgang bij de band. In een zeldzaam interview met Esquire zei Eddie dat hij - net als de rest van de familie - nooit ervan had gedroomd om een ster te worden.