Clicky

 
Transport Online - Bedrijven: Vertrouwen in ProRail niet verloren

Bedrijven: Vertrouwen in ProRail niet verloren

Bedrijven: Vertrouwen in ProRail niet verloren
06-10-2020 08:59 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - Handels- en productiebedrijven ondervonden de afgelopen periode regelmatig vertragingen bij het vervoer van hun goederen over het spoor. Dat stelt evofenedex, de behartiger van de logistieke en handelsbelangen van 15.000 bedrijven. Onderzoeksbureau Crisislab heeft geconstateerd dat de oorzaken van die vertragingen op de havenspoorlijn goeddeels bij ProRail liggen. Het vertrouwen in de spoorbeheerder bij handels- en productiebedrijven is niet weg, maar het moet echt wel beter, vind de vereniging.

“Het transport van chemicaliën, fossiele brandstoffen en containers ondervond met name veel problemen op de havenspoorlijn en rangeerterrein Kijfhoek. Onderzoek van Crisislab illustreert nu dat de beheerder van dat terrein, ProRail, wel is ingericht op het beheer van spoorinfrastructuur maar moeite heeft afwijkingen te managen. De organisatie is onvoldoende flexibel om in te spelen op acute problemen. Dat moet de komende jaren echt beter”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Volgens ondernemersvereniging evofenedex is het belangrijk dat er lering wordt getrokken uit de conclusies van het onderzoek en dat ProRail samen met het ministerie, spoorgoederensector en de gebruikers van het spoor aan de slag gaat met het oppakken van de aanbevelingen.

“Willen we spoorgoederenvervoer aantrekkelijker maken, dan doen we er verstandig aan de aanbevelingen heel serieus te nemen. Het is daarom goed dat de staatssecretaris en ProRail aangeven dit te doen”, aldus Van der Kuijl

Verder valt op dat uit het rapport naar voren komt dat er soms onrealistische strenge eisen door de veiligheidsregio worden gesteld. Dit maakt het voor ProRail lastig en soms erg kostbaar om aan deze eisen te voldoen. De aanbeveling om dit landelijk wettelijk te verankeren zou veel problemen en een versnipperd veiligheidsbeleid in het land kunnen voorkomen. Het is daarom goed om te lezen dat de staatssecretaris dit gaat oppakken.

Daarnaast blijkt de focus op reizigersvervoer er mede voor gezorgd te hebben dat er sprake is van onderhoudsachterstand op de havenspoorlijn. Een kwalijke zaak volgens evofenedex, goederenvervoer per spoor is net zo belangrijk als het vervoeren van reizigers. Juist via het spoor kunnen handels- en productiebedrijven veilig en duurzaam goederen vervoeren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden