Transport Online - Nieuwe cao voor 25.000 taxichauffeurs

Nieuwe cao voor 25.000 taxichauffeurs

Nieuwe cao voor 25.000 taxichauffeurs
06-10-2020 08:57 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - De ongeveer 25.000 taxichauffeurs in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De vakbonden hebben hierover afspraken gemaakt met werkgeversorganisatie KNV. CNV Vakmensen legt het cao-resultaat nu voor aan de leden.

Het viel niet mee om afspraken te maken over een nieuwe cao, zegt onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen. “De taxibranche heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Veel taxibedrijven hebben een groot deel van hun wagenpark aan de kant gezet en zelfs tijdelijk uit de verzekering gehaald. Tijdelijke contracten zijn op grote schaal niet verlengd. Dit alles zorgt voor veel onzekerheid.”

Perspectief

Des te belangrijker dat er nu toch afspraken zijn gemaakt over een nieuwe cao, vindt Di Giacomo Russo. “We willen mensen graag perspectief bieden. Er is ruimte voor een beperkte loonsverhoging van 1,5 procent per 1 januari 2021. En we hebben met de werkgevers afgesproken dat we er alles aan doen om zoveel mogelijk banen in de sector te behouden. Als de crisis achter de rug is, zijn goede chauffeurs weer keihard nodig.”

Werkgelegenheid

De cao-partijen hebben afgesproken dat werkgevers hun werknemers zoveel mogelijk in dienst houden. “Waar dat niet mogelijk is, willen we volop inzetten op werk-naar-werk-trajecten”, zegt Di Giacomo Russo. “Dat betekent dat we werknemers actief gaan helpen met scholing, gericht op een nieuwe baan. Verder komt er een mobiliteitscentrum, dat vraag naar en aanbod van chauffeurs bij elkaar gaat brengen en ook een rol kan gaan spelen bij tijdelijke detachering, binnen of buiten de branche. Zo proberen we met elkaar om iedereen zo veel mogelijk aan het werk te houden.”

Loondoorbetaling bij ziekte

De cao heeft een looptijd van een jaar, van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022. Voor zieke werknemers zijn betere afspraken gemaakt. In de nieuwe cao krijgen zij in de derde tot en met de achtste ziekteweek nog 80% van hun salaris (dit was 70%). Na acht weken gaat de loondoorbetaling naar 90%.

Pauzes

De regelingen in de huidige cao leiden er vaak toe dat medewerkers gedurende de dag veel pauzes krijgen. Dit brengt onzekerheid met zich mee over de lengte van de werkdag voor de medewerkers. Onderdeel van het cao-resultaat is een afspraak om gedurende de looptijd van de cao tot een nieuwe regeling te komen rondom de pauzes.

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat komende weken voor aan de leden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen