Clicky

 
Transport Online - Werkgeversvereniging AWVN: cao's moeten flexibeler

Werkgeversvereniging AWVN: cao's moeten flexibeler

Werkgeversvereniging AWVN: cao's moeten flexibeler
05-10-2020 15:39 | Coronacrisis | auteur ANP

DEN HAAG - De cao's van bedrijven moeten veel wendbaarder worden. Dat zegt werkgeversvereniging AWVN, die stelt dat de arbeidsvoorwaarden van veel bedrijven op dit moment niet meehelpen met het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis.

Zo kunnen werknemers niet tijdelijk in een andere functie worden ingezet, kunnen loonkosten alleen verlaagd worden door ontslagrondes, en mislukken inhaalslagen in de productie omdat de ploegdiensten niet mogen worden veranderd. Zo komt een voedingsproducent die de productieachterstand wil inhalen bijvoorbeeld in de knoop met de cao die werkweken van meer dan 38 uur verbiedt.

Door arbeidsvoorwaarden flexibeler te maken, hebben zowel werkgevers als werknemers veel te winnen, zegt AWVN-directeur Raymond Puts. Zo hebben ze meer baanzekerheid, meer inkomenszekerheid, meer vast werk en minder afhankelijkheid van flexwerkers. Puts doet daarom een oproep aan de vakbonden om tijdens de cao-onderhandelingen van de komende jaren mee te werken aan soepeler arbeidsvoorwaarden.

Vakbond CNV liet in het AD al weten niets te zien in de plannen van de AWVN. Volgens de bond zou het de verhoudingen op scherp zetten. Ook vakbond FNV is niet te spreken over de visie van de werkgevers. "De bescherming van een vaste baan is nodig om werknemers zeggenschap te geven over hun werk. Dát moet de norm zijn. Als je vaste baan zo geflexibiliseerd wordt dat grip en zeggenschap volledig verdwijnen, wordt alles eenzijdig door bedrijfsbelangen bepaald", aldus Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij FNV.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats