Clicky

 
Transport Online - Eurogroep draagt DNB-directeur Elderson voor ECB voor

Eurogroep draagt DNB-directeur Elderson voor ECB voor

Eurogroep draagt DNB-directeur Elderson voor ECB voor
05-10-2020 17:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - DNB-directeur Frank Elderson krijgt het vertrouwen van de Eurogroep om als lid van de directie tot de Europese Centrale Bank (ECB) toe te treden, heeft Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe bekendgemaakt. De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) zullen de 50-jarige toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB) als hun kandidaat voordragen aan de EU-leiders. Eldersons enige rivaal, de Sloveen Boštjan Jazbec, kreeg onvoldoende steun voor de Europese topfunctie.

De regeringsleiders moeten een opvolger benoemen voor de Luxemburger Yves Mersch die eind dit jaar vertrekt uit de zeskoppige directie van de bank in Frankfurt. Die staat onder leiding van Christine Lagarde. Naar verwachting gaat het Europees Parlement dwarsliggen over de benoeming van Elderson omdat het al jaren aandringt op meer vrouwen in het ECB-bestuur. De verhouding is nu vier mannen en inclusief Lagarde twee vrouwen.

Minister Wopke Hoekstra maakte Eldersons kandidatuur bekend tijdens een informele bijeenkomst met zijn collega's op 11 september in Berlijn. Elderson is sinds 1 juli 2011 een van de directeuren van DNB en daar onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken. De jurist werkt sinds 1999 bij de centrale bank en is volgens Hoekstra een "uitmuntend" directielid met een naam op het gebied van duurzame financiën en digitale onderwerpen. "Dat zijn echte onderwerpen van de 21e eeuw", aldus de minister.

Volgens ingewijden is de voordracht een grote stap maar nog niet een gelopen race. De benoeming van Mersch werd in 2012 vijf maanden getraineerd door het EU-parlement dat advies moet geven over de kandidatuur. Uiteindelijk schoven de EU-leiders de bezwaren, onder meer dat aan een vrouw de voorkeur moest worden gegeven, terzijde en benoemden Mersch.

Als Elderson wordt benoemd is hij de eerste Nederlander in het ECB-bestuur na Wim Duisenberg. Die werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank. Hij bleef aan tot in 2003.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats