Transport Online - Export laat in september weinig herstel zien

Export laat in september weinig herstel zien

Export laat in september weinig herstel zien
05-10-2020 08:40 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - Volgend op een stapsgewijze verbetering in de afgelopen maanden na de eerste grote klap in april en mei, ziet het exporterend bedrijfsleven de situatie in september stagneren. Dit beeld komt naar voren uit de maandelijkse Corona Monitor van evofenedex en Atradius. 58 procent van de bedrijven ervaart negatieve impact op hun business. De gemiddelde daling in omzet ten opzichte van september vorig jaar bedraagt gemiddeld 26 procent. Overigens krijgt 12 procent van de bedrijven juist een impuls door de COVID-19pandemie en groeit zelfs gemiddeld met 15 procent.

”Hoewel er gelukkig genoeg bedrijven zijn waar het goed mee gaat, maken wij ons bij evofenedex enorm zorgen over deze tendens”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. ”Zeker als straks de steunpakketten ophouden, verwachten we een na-ijl effect op de bedrijfsvoering.” Koopman denkt daarbij aan verder verlies van omzet, investeringsuitstel en reorganisaties en zelfs faillissementen.

”Er is goed contact tussen overheid en bedrijfsleven, onder andere via de internationale actieagenda over stimulerende maatregelen, zoals een betere toegankelijkheid van financiering en het financieel instrumentarium, export kredietverzekeringen en digitale missies. Wij denken alleen dat die maatregelen langer nodig zullen zijn en waar mogelijk geïntensiveerd moeten worden.”

Ondernemersvereniging evofenedex krijgt van haar leden ook steeds meer signalen dat ze grote behoefte hebben om na lange tijd hun zakenpartners in het buitenland te bezoeken of juist nieuwe contacten te leggen. Dat gaat toch lastig op afstand via de digitale snelweg. De overheid zou onder bepaalde omstandigheden internationale zakenreizen als essentieel kunnen bestempelen gezien het grote belang van de export voor het herstel van de Nederlandse economie en onze toonaangevende rol in de wereldhandel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions