Clicky

 
Transport Online - Bouw nieuwe sluis Terneuzen vordert gestaag [+video]

Bouw nieuwe sluis Terneuzen vordert gestaag

Bouw nieuwe sluis Terneuzen vordert gestaag [+video]
02-10-2020 10:31 | Haven Nieuws | auteur Redactie

TERNEUZEN - De bouw van de nieuwe, grotere sluis in Terneuzen vordert gestaag. Voor North Sea Port is dat uitstekend nieuws want de Nieuwe Sluis is van kapitaal belang voor de toekomst van het hele kanaalgebied van Terneuzen naar Gent.

De aannemerscombinatie Sassevaart vierde eind september het bereiken van het diepste punt in het bouwproces. De droge bouwkuip van het buitenhoofd, het deel van de sluis aan de kant van de Westerschelde waarin de sluisdeuren en de brugkelder passen, steekt nu 25 meter in de grond (of 22 meter onder het in Nederland geldende waterpeil). Het graven kan daar stoppen. Daarmee is opnieuw een kaap gerond.

De werken gaan intussen onverminderd voort. Begin volgend jaar zal ook het binnenhoofd, aan de kant van het zeekanaal, even diep en droog staan. Voor de verdere werkzaamheden aan het andere uiteinde van de sluis laat Sassevaart vijf torenkranen aanrukken. Een aantal daarvan worden op rails gezet.

Bruggen en sluisdeuren

Het bouwen speelt zich niet enkel in Terneuzen af. Sommige sluisonderdelen worden zelfs duizenden kilometers ver klaargestoomd. In China is de constructie van de twee basculebruggen en vier sluisdeuren volop aan de gang. Ook de rioolschuiven en de onderhoudsvoorzieningen voor het droogzetten van de sluisdeuren dragen een Chinees etiket. Al die onderdelen komen medio 2021 met één schip aan bij North Sea Port.

Een kanjer van een sluis

De nieuwe sluis wordt een kanjer. De bruggen worden 84 meter lang en 18 meter breed. Wanneer ze open staan, zullen ze 65 meter boven het maaiveld uittorenen. De sluisdeuren zijn elk 58 meter lang, 25 meter hoog en zo maar eventjes 9 meter breed.

De sluis zelf krijgt een lengte van 427 meter en een breedte van 55 meter. Bedoeling is dan ook fors grotere schepen toegang te verschaffen tot het kanaalgebied van Terneuzen naar Gent. De grootste zullen van het ‘post-panamax’ type zijn, hetzij even groot als de schepen die door de nieuwe sluizen op het Panamakanaal kunnen varen. Dat betekent: tot 366 meter lang en tot 49 meter breed. Wanneer ook het zeekanaal is verdiept zullen ze tot 15 meter diep in het water kunnen steken.

Eerste schip in lente 2023

Voor de havenbedrijvigheid binnen North Sea Port zal met de Nieuwe Sluis een nieuw hoofdstuk beginnen. De bedrijven in de kanaalzone krijgen bijkomende groeikansen. Met grotere schepen kunnen ze meer goederen in één beweging binnenhalen, wat hun logistieke kosten verlaagt en hun concurrentiepositie versterkt. Het steeds drukkere zee- en binnenvaartverkeer zal vlotter door het sluizencomplex in Terneuzen kunnen passeren omdat meer schutcapaciteit beschikbaar is. Het gevaar dat het uitvallen van de Westsluis de bediening van de kanaalzone blokkeert, valt weg.

North Sea Port kijkt dan ook uit naar het eerste schip dat door de nieuwe sluis zal varen. Dat zal in de lente van 2023 gebeuren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden