Clicky

 Vlaamse liberaal Alexander De Croo premier van België

Vlaamse liberaal Alexander De Croo premier van België
30-09-2020 11:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België. Hij gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.

De Croo en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder woensdag werd bereikt, samen een verklaring af. Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes "met de equipe die jij gaat leiden". Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden, "en Alexander heeft gewonnen".

De eedaflegging van de premier en zijn regering vindt donderdag plaats, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning. Over de verdeling van de ministersposten wordt nog verder gepraat. Ook worden de leden van de partijen geraadpleegd. Aan de Nederlandstalige kant zijn dat de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) van De Croo, de christendemocraten van CD&V, Groen en de socialistische partij anders (sp.a). De Franstalige regeringspartijen zijn de Parti Socialiste (PS), Ecolo en de liberale MR.

België heeft 493 dagen zonder volwaardige regering gezeten. "Te lang", aldus De Croo, die in de tijdelijke 'coronaregering' van Sophie Wilmès vicepremier en minister van Financiën was. Haar mandaat loopt op 1 oktober af.

De aankomend premier zei dat hij op een andere manier aan politiek wil gaan doen. "We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions