Clicky

 
Transport Online - Vakbonden: versobering steunpakket moet worden teruggedraaid

Vakbonden: versobering steunpakket moet worden teruggedraaid

Vakbonden: versobering steunpakket moet worden teruggedraaid
30-09-2020 10:24 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Het kabinet moet de versoberingen van het derde steunpakket terugdraaien. Nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt, is het noodzakelijk om de steun voor ondernemers juist uit te breiden om een slagveld aan reorganisaties en faillissementen te voorkomen. Deze oproep doen vakbonden FNV en CNV woensdag in de Telegraaf.

In het derde steunpakket, dat donderdag ingaat, wordt onder meer de looncompensatie voor bedrijven verlaagd. Ook wordt de ontslagboete geschrapt die er nog was voor werkgevers die zonder overleg met vakbonden gaan reorganiseren. Verder biedt het derde pakket expliciet ruimte voor loonoffers van het personeel. De bonden vrezen een versnelling van ontslagen en reorganisaties.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het steunpakket aangepast wordt. "Ondernemers in verschillende sectoren krijgen door de nieuwe maatregelen opnieuw een klap", aldus de organisaties.

FNV wil verder dat er een eenduidige en landelijke maatregel komt over het dragen van een mondkapje in winkels, inclusief een plan voor handhaving. "De overheidsrichtlijn dat iedere ondernemer zelf mag bepalen of er mondkapjes in zijn winkel gedragen moeten worden, werkt niet", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. "Het zorgt voor onduidelijkheid bij het winkelend publiek, dat in confrontaties kan uitmonden met werknemers die mensen erop moeten aanspreken."

Daarnaast wil de vakbond een stevigere inzet van het kabinet om het oplopen van corona op de werkvloer in te dammen. Zo zijn er volgens de bond in de zorg, distributiecentra, supermarkten en winkels, land- en tuinbouw en de schoonmaak nog steeds onveilige werksituaties. "Thuiswerk krijgt veel aandacht, maar ongeveer de helft van de werkenden moet echt op het werk zijn", aldus Jong.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions