Clicky


Twee nieuwe DAF CF's voor gemeente Oss

Twee nieuwe DAF CF's voor gemeente Oss
29-09-2020 17:02 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

OSS - De gemeente Oss heeft recentelijk twee nieuwe DAF trucks ingezet voor afvalinzameling. Dat zijn een CF 340 FAN voor het legen van ondergrondse afvalcontainers en een CF 340 FAG met achterlader voor het legen van de rolcontainers met huishoudelijk afval langs de straat. Allers Bedrijfswagens BV heeft beide voertuigen geleverd. VDK en Terberg Matec hebben de opbouw van respectievelijk de CF FAN en CF FAG verzorgd.

DAF is een vaste waarde binnen het gemeentelijk wagenpark van de gemeente Oss. “Al jaren is dat het geval. Momenteel hebben we negen DAF’s”, aldus Ferdie Strik, Vakbeheerder rollend materieel en gladheidbestrijding. “Het is bijzonder dat DAF keer op keer bij de aanbesteding voor onze voertuigen als leverancier van het chassis als gunstigste naar voren komt. Dat betekent dat DAF steeds goed voldoet aan onze eisen en verwachtingen en trucks kan leveren die geschikt zijn voor de opbouw voor afvalinzameling.”

Aanschaf van materieel voor de gemeente gaat via de openbare Europese aanbestedingsregels. De gemeente maakt een pakket van eisen, met daarin ook de begrote prijs. “Iedere leverancier kan dus inschrijven. In dit geval viel de keuze op VDK en Terberg Matec. De opbouw van afvalinzamelingsvoertuigen is namelijk van groter belang dan het chassis. Deze bedrijven fungeren dan als hoofdaannemers voor het leveren van de complete voertuigen. Als gemeente kiezen we dus niet specifiek voor DAF, maar wij zijn hoe dan ook dik tevreden met dit merk, al jaren. Prima producten met lage gebruikskosten, betrouwbaar en goede service. Voor ons is het bijvoorbeeld fijn dat het servicepunt van Allers dichtbij zit.”

Weinig kilometers, veel draaiuren

De gemeente Oss doet acht jaar met de voertuigen voor de afvalinzameling. Kilometers maken ze niet, het zijn er per jaar maar 20.000, maar uren draaien ze wel. De nieuwe DAF CF FAN voor de ondergrondse containers heeft een VDK-opbouw met een HMF-kraan van Jansen Hydrauliek Service Oss, waarmee de containers uit de grond worden getild en geleegd in de gele trechter aan de achterzijde. De DAF voor het legen van de containers voor huishoudelijk afval heeft een opbouw met achterlader zoals we die kennen van alle vuilnisauto’s.

“Beide trucks hebben we laten voorzien van een 360 graden camerasysteem van Brigade Electronics”, vertelt Strik. “De chauffeur ziet op een display de hele omgeving rond het voertuig. Dat is erg fijn in smalle straten. Het maakt manoeuvreren makkelijker en voorkomt schade. Het systeem neemt de beelden ook op, zodat in geval van schade is te bekijken wat er is gebeurd. Dat voorkomt heel wat discussie achteraf. Het is voor ons een relatief nieuw systeem dat we ook op enkele andere voertuigen al hebben. De ervaringen zijn top, ook bij de chauffeurs. Beide voertuigen zijn ook voorzien van een centraal smeersysteem van Groeneveld-BEKA. Dat betekent een besparing van werkuren omdat wij niet handmatig hoeven te smeren en het zorgt voor een langere levensduur.”

Foto's

  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • Bek en Verburg BV