Clicky

 
Transport Online - Rutte: mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden

Rutte: mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden

Rutte: mogelijk snel extra maatregelen in drie grootste steden
25-09-2020 17:10 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte houdt er rekening mee dat de drie grootste steden in de Randstad op korte termijn extra maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Die kans is serieus aanwezig. Ze gaan richting de derde fase van 'ernstig'." Dat kan leiden tot "soms ook ingrijpende maatregelen".

Het kabinet heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT), waarin deskundigen zitten, over de huidige situatie en de mogelijk te nemen maatregelen.

Rutte zei vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat advies maandag te verwachten. Er is overleg met de burgemeesters en begin volgende week volgt er besluitvorming, denkt Rutte. De nieuwe opmars van het coronavirus baart het kabinet grote zorgen. Het aantal besmettingen loopt vooral sterk op in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Voor de steden zijn al bijna een week extra maatregelen van kracht. Zij behoorden tot de eerste regio's die bestempeld werden als 'zorgelijk'.

Tweewekelijkse persconferenties

De premier gaf mensen in de drie grote steden vooral het advies om dit weekend niet te denken welke nieuwe maatregel er mogelijk wordt ingesteld, maar meer: wat kan ik met mijn gedrag doen om dit te voorkomen? Het gaat volgens Rutte niet om de vraag welke maatregel effectief is, maar om ons gedrag. "Ons gedrag, niet de maatregelen, maakt het allergrootste verschil", benadrukte hij. "Als iedereen zich houdt aan de basismaatregelen, dan dringen we het virus het beste terug met de minste schade aan de samenleving en de economie."

Ook gaat het kabinet weer een strakker schema volgen om te overleggen met het OMT, met regio's, met de Tweede Kamer en met het publiek. Dat moet leiden tot tweewekelijkse persconferenties, zoals eerder het geval was. "We hebben natuurlijk wel te maken met een virus dat zich niet altijd houdt aan onze eigen planning." Volgens Rutte is "ad-hocbesluitvorming en soms ook ad-hoccommunicatie" dan ook niet uitgesloten. Een ritme is belangrijk omdat het erom gaat "dat voor iedereen duidelijk is waar hij of zij aan toe is".

Ook het zondagse overleg in het Catshuis wordt weer opgepikt, vanaf komend weekend. Dan komen de belangrijkste ministers voor het coronadossier en deskundigen, zoals Jaap van Dissel van het RIVM, bijeen om te praten over de ontwikkelingen en de maatregelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden