Clicky

 
Transport Online - Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's

Regionale coronamaatregelen vanaf zondag in nog acht regio's
25-09-2020 16:45 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:54 uur] De regionale coronamaatregelen die vorige week van kracht werden in met name de Randstad, gelden vanaf zondagavond 18.00 uur voor nog eens acht veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen te hoog is opgelopen. Dat heeft minister-president Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

De nieuwe regio's zijn Groningen, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Zuid-Holland Zuid en Flevoland. Kroegen mogen vanaf middernacht niemand meer binnen laten en ze sluiten om 01.00 uur. De groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig. De veiligheidsregio's komen zelf ook nog met afzonderlijke maatregelen, zei Rutte.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwde dat er gerichter gecontroleerd gaat worden op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en in sportkantines, aldus Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Dordrecht. "We gaan nog meer in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels, en hoe wij kunnen helpen die regels toe te passen, voordat we overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes."

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland meldde dat er extra toezicht en handhaving komt op plekken waar de grootste risico’s op verspreiding zijn. "We zetten het toezicht door op locaties waar er een grotere kans is op illegale feesten en grotere samenkomsten. En zetten extra mensen op straat in om mensen op drukke plekken bewust te maken van de regels."

Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, laat de najaarskermis volgende week in zijn stad wel doorgaan, terwijl heel veel gemeenten daar een streep doorheen hebben gehaald. Volgens hem heeft de kermissector het goed georganiseerd, binnen door de gemeente aangegeven beperkingen. Datzelfde geldt voor het nationale hardloopevenement Zevenheuvelenloop in het najaar. "Je kunt de samenleving niet helemaal op slot gooien. Er kan echt wel wat als mensen er zelf maar zorgen dat ze zich aan de regels houden."

Regionale coronamaatregelen als het eerder sluiten van kroegen werden afgelopen zondag al ingevoerd in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Het is volgens Rutte nog te vroeg om te zeggen welk effect dat heeft gesorteerd.

Afgelopen week werd al duidelijk dat op veel plekken in het land het aantal besmettingen snel stijgt. Er zijn nu elf veiligheidsregio's over waar nog geen extra coronamaatregelen van kracht zijn. Op het coronadashboard is te zien dat vrijdag in acht van die gebieden het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners boven de grens van 7 lag, waarbij alarmbellen gaan rinkelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden