Transport Online - Woede en zorgen over overtreden coronaregels door fans Willem II

Woede en zorgen over overtreden coronaregels door fans Willem II

Woede en zorgen over overtreden coronaregels door fans Willem II
25-09-2020 11:54 | Binnenland | auteur ANP

TILBURG - Politie, politici en zorgpersoneel hebben verontwaardigd en verontrust gereageerd op het massaal negeren van de coronaregels donderdagavond in Tilburg door supporters van Willem II. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) noemde het gedrag van de supporters "heel zorgelijk".

Als voetbalsupporters zich niet aan de coronaregels houden dan kan dat ertoe leiden dat ze niet meer in het stadion mogen komen, waarschuwde Van Ark.

Voetbalsupporters van Willem II keken samen op een plein in de stad een wedstrijd tegen Rangers FC. Burgemeester Theo Weterings, ook voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, had een vergunning voor het feest bij het stadion gegeven. Daar hadden zich volgens hem zo'n 500 fans verzameld zonder 1,5 meter afstand te houden. Ook zongen ze, wat in strijd is met de coronaregels.

Naar eigen zeggen gaf Weterings na overleg met politie en justitie een vergunning voor de samenkomst omdat de fans anders toch bij elkaar zouden zijn gekomen. "We willen graag weten waar ze komen", zei Weterings voor Radio 1. "Vandaar de vergunning voor het plein."

Weterings kreeg de nodige kritiek op zijn beslissing, onder meer van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Besmettingen lopen op, aantal mensen op ic neemt toe, spreekkoren en afstand in stadion verplicht, horeca aan strakke banden en je staat feestje buiten met 1000 toe." VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei dat hij er "een beetje moedeloos" van werd.

Politievakbond ACP twitterde dat bij politiemensen ongeloof en verbazing heerst. Verder benadrukte de bond dat handhaven op het plein in Tilburg niet was te doen, daarvoor was de groep te groot en stonden de supporters te dicht op elkaar. "Bovendien hebben de bestuurders nu keuzes gemaakt, die niet uit te leggen zijn aan de politiemensen en de samenleving."

Het Elisabeth-Twee-Steden-ziekenhuis in Tilburg betreurt dat tijdens de voetbalwedstrijd de coronaregels niet zijn nageleefd. "Heel vervelend dat dit gebeurt op nauwelijks 1 kilometer afstand van het ziekenhuis, waar medewerkers druk bezig zijn met patiënten die positief getest zijn op het virus", zei een woordvoerder.

Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad van burgemeesters, zei dat het voor een burgemeester soms moeilijk is om in te grijpen. "Ik denk dat de bijeenkomst heel snel is ontstaan en dat de supporters dit onder elkaar bewust hebben opgezocht. Dan is het moeilijk om op tijd te reageren."

Voetbalvereniging Willem II wilde vrijdagochtend nog niet reageren. De club wacht eerst een gesprek af met de gemeente.

Ook Supporterscollectief Nederland, een samenwerkingsverband van supportersverenigingen in Nederland, reageerde niet op wat in Tilburg is gebeurd. "Ik weet niet welke afspraken en afwegingen zijn gemaakt. Waar wij wel zicht op hebben is de situatie in de stadions. De tientallen wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld zijn overwegend goed verlopen", aldus woordvoerder Matthijs Keuning.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen