Transport Online - Minister: stuntaanbiedingen naar risicogebieden een 'gotspe'

Minister: stuntaanbiedingen naar risicogebieden een 'gotspe'

Minister: stuntaanbiedingen naar risicogebieden een 'gotspe'
24-09-2020 23:18 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het aanbieden van vliegreizen naar oranje coronagebieden voor stuntprijzen, zoals Ryanair doet, is "een gotspe". Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat over corona en internationaal reizen.

Ryanair biedt tickets naar gebieden met code oranje aan voor prijzen van soms slechts 5 euro. De Tweede Kamer wil af van dit soort aanbiedingen. Ze vinden het gevaarlijk dat veel mensen op vakantie gaan naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn. De kans is groot dat terugkeerders het virus meenemen. Vorige week vertrokken vanaf Schiphol zeker 40.000 mensen naar riskante gebieden, zo haalden partijen aan. Het advies is dat deze mensen na terugkeer in quarantaine gaan voor tien dagen.

Van Nieuwenhuizen zegt dat de instrumenten beperkt zijn om Ryanair terug te fluiten, maar ze staat open voor suggesties om stunten vanuit de reisbranche te beteugelen. Ook in Europees verband wordt daar over gesproken. D66-lid Jan Paternotte wil dat de Europese Commissie Ryanair-topman Michael O'Leary op het matje roept. Verder wil hij dat Europa onderzoekt of Ryanair de reclameregels schendt.

Ook vinden de meeste partijen dat het kabinet meer moet doen om niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden te ontmoedigen, zeker met het oog op de komende herfstvakantie. De SP wil deze zelfs verbieden. GroenLinks-lid Suzanne Kröger wil dat mensen een pop-up met een waarschuwing krijgen wanneer zij boeken naar gebieden met code oranje.

De minister zegt dat ze niet zomaar vliegreizen kan verbieden. Er zijn al wel acties om dit soort reizen te ontmoedigen, maar het is en blijft volgens haar de verantwoordelijkheid van mensen zelf om te gaan of niet. Bovendien is volgens haar niet altijd duidelijk of het om niet-noodzakelijke reizen gaat.

De Kamer wil verder dat er een einde komt aan de "lappendeken" van Europese reisadviezen en er een eenduidig systeem komt. Veel landen hanteren hun eigen reisadviezen, en dezelfde kleurcode kan per land een andere betekenis hebben. De minister wil ook meer coördinatie op Europees niveau.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions