Clicky

 
Transport Online - EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland

EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland

EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland
24-09-2020 10:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Nu de zittende president na "vervalste" presidentsverkiezingen woensdag toch is beëdigd voor een nieuwe termijn, gaat Brussel haar "betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht houden", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

De EU verklaarde na de verkiezingen van 9 augustus al de uitslag, een royale overwinning van Loekasjenko terwijl alles wees op goede kansen voor de oppositie, niet te erkennen. De stembusgang was "vrij noch eerlijk", herhaalt Borrell nog maar eens. "De zogenaamde 'inauguratie' en het nieuwe mandaat dat Loekasjenko claimt, ontberen daarom iedere democratische legitimiteit." Het regime in Minsk moet onmiddellijk stoppen met het geweld tegen de oppositie, alle politieke gevangenen vrijlaten en nieuwe verkiezingen uitschrijven, onderstreept de EU-buitenlandchef.

Loekasjenko werd woensdag in het geheim beëdigd. "Die 'inauguratie' gaat rechtstreeks in tegen de wil van grote delen van de Wit-Russische bevolking", aldus Borrell. Dat blijkt volgens hem wel uit "de vele, ongekende en vreedzame protesten" tegen het regime.

Sancties

Nederland liet ook al weten Loekasjenko niet als president te erkennen en de Wit-Russische ambassadeur daarvan te verwittigen.

De EU broedt al weken op sancties tegen Minsk, maar die worden tegengehouden door Cyprus. Op de EU-top van donderdag zou een knoop moeten worden doorgehakt, maar de top is een week uitgesteld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden