Transport Online - Opslagcapaciteit distributiecentrum van UniPharma in Middelburg wordt verdubbeld

Opslagcapaciteit distributiecentrum van UniPharma in Middelburg wordt verdubbeld

Opslagcapaciteit distributiecentrum van UniPharma in Middelburg wordt verdubbeld
23-09-2020 10:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

MIDDELBURG - Het distributiecentrum van UniPharma in Middelburg is vergroot en de opslagcapaciteit verdubbeld. 4500 vierkante meter is erbij gekomen. Het distributiecentrum is in totaal 12.500 vierkante meter geworden.

De nieuwe inrichting beschikt over een combinatie van geavanceerde doorrolstellingen en palletstellingen van BITO, waarmee de orderpicksnelheid flink gestegen is. Meer dan tweeduizend drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen vanuit het distributiecentrum bevoorraad worden. Ook worden er elke dag 4500 tot 5000 orders verwerkt voor diverse webshops. In tijden van COVID-19 is de montage en oplevering van het distributiecentrum, met zulke aantallen als gevolg, een groot goed.

Nieuw pand is 15 meter hoog

In 2018 constateerde UniPharma dat het distributiecentrum te klein was geworden voor de toenemende volumes en het groeiende assortiment dat inmiddels 43.000 artikelen telt. Eind 2018 werden er plannen gemaakt voor om uit te breiden.

De opslagcapaciteit is verdubbeld, omdat het nieuwe pand maar liefst 15 meter hoog is – veel hoger dan het bestaande pand. Daarbij is in het bestaande pand meer ruimte voor opslag vrijgemaakt. Dit door de kantoren te verplaatsen naar een nieuwe kantoorruimte van 1500 vierkante meter, boven de nieuwe laadkuil en de expeditieruimte.

BITO let op veiligheid en ergonomie

BITO heeft de inrichting van het distributiecentrum verzorgd. Het overgrote deel van het nieuwe pand beschikt over een combinatie van palletstellingen en doorrolstellingen. Met de doorrolstellingen op grondniveau is er ruimte voor de pickvoorraad. De palletlocaties daarboven, bieden ruimte aan 3450 pallets, met bulkvoorraden die bestemd zijn om de in totaal 2670 picklocaties aan te vullen.

Bij de inrichting heeft BITO op de veiligheid gelet. De palletlocaties zijn aan de pickzijde voorzien van gaaswanden, zodat orderpickers beschermd worden tegen vallende dozen en pallets. Omdat de doorrolstellingen met de pickzijde naar elkaar toe zijn geplaatst, is er een gebied ontstaan met gescheiden gangen voor orderpicking en voor aanvulling van de picklocaties. De orderpickers die met karren de picklocaties bezoeken, lopen geen risico meer op aanrijding door reachtrucks.

Bij de inrichting is de ergonomie flink verbeterd. De bovenste picklocaties in het bestaande pand zaten op een hoogte van 1,90 meter, waardoor sommige orderpickers een opstapje nodig hadden om de artikelen te kunnen pakken. Nu zijn de bovenste picklocaties minder hoog en opstapjes niet meer nodig. Daarnaast liggen de snellopers op de middelste niveaus. En voor tachtig procent van de picks hoeven de medewerkers niet meer te bukken.

Barcodescanning en voorbereidingen voor robotisering

Momenteel wordt het bestaande deel van het distributiecentrum nog gerenoveerd en voorzien van een nieuwe vloer. Het resultaat is een grote schuifpuzzel met de bestaande legbordstellingen en doorrolstellingen van BITO. De opslag van kostbare artikelen zoals specifieke medicijnen en cosmetica, is onder de loep genomen. Ze liggen vanaf nu in een kooi, met wanden en plafond van dik stalen gaas. De ruimte is afgesloten, zodat niet iedereen automatisch toegang krijgt. De legbordstellingen in de ruimte zijn eveneens geleverd door BITO en voor inslag van pallets en aanvulling van picklocaties is barcodescanning nodig.

Bij de herinrichting houdt UniPharma rekening met toekomstige ontwikkelingen zoals robotisering van het orderpickproces. Denk aan de inzet van autonome mobiele robots, die orderpickers op de voet volgen en het transport richting het verpakkingsgebied voor hun rekening nemen. De robots zullen wel een gangpadbreedte van 1,25 meter nodig hebben. Dat heeft UniPharma nog niet.

“Ondanks de tijdsdruk heeft BITO de klus geklaard en er heerste een ontspannen sfeer. Het team heeft hard gewerkt om de snelheid te garanderen. In de bouwvakvakantie van 2019 zijn de stellingen in slechts drie weken tijd gemonteerd. De kwaliteit van de oplevering is uitstekend en de productiviteit is duidelijk toegenomen. De picksnelheid ligt daadwerkelijk een stuk hoger en ons team heeft dagelijks plezier in het werk,” zegt Ton Vermeulen, operations manager UniPharma.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,276

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions