Clicky

 
Transport Online - Klappen voor banken en luchtvaart op dieprode beurzen

Klappen voor banken en luchtvaart op dieprode beurzen

Klappen voor banken en luchtvaart op dieprode beurzen
21-09-2020 11:53 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese beurzen stonden maandag diep in het rood. Vooral de banken kregen rake klappen door een nieuwe omvangrijke witwaszaak in de sector. Op het Damrak ging ING hard onderuit na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. Het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa en de vrees voor strengere maatregelen zorgden daarnaast voor flinke koersverliezen bij de luchtvaartmaatschappijen.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,2 procent kwijt op 538,84 punten. De MidKap leverde 2,1 procent tot 802,43 punten. Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 3,2 procent.

ING was hekkensluiter in de AEX met een min van bijna 10 procent. Uit Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, die door de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad zijn ingezien, blijkt dat twee obscure Nederlandse vennootschappen, die bankierden bij de Poolse ING-dochter ING Bank Slaski, de sleutelspelers zijn in de kapitaalvlucht uit Rusland naar het Westen. ING verklaarde de klantrelatie met een van de partijen al in 2018 te hebben beëindigd en bezig is afscheid te nemen van de andere partij.

ING-concurrent ABN AMRO zakte dik 5 procent. Unilever daalde 1,1 procent. De Nederlandse aandeelhouders zijn akkoord gegaan met het plan van het levensmiddelenconcern om op papier een volledig Brits bedrijf te worden. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway profiteerde van de coronavrees en voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen met een plus van 2,5 procent.

In Londen was een negatieve hoofdrol weggelegd voor HSBC en Standard Chartered, met koersverliezen van rond 5 procent. De twee Britse banken zouden volgens de uitgelekte documenten van de Amerikaanse overheid ook zijn betrokken bij het wegsluizen van grote sommen van dubieus geld over een periode van bijna twee decennia. Ook Deutsche Bank (min 5,5 procent) wordt in de documenten genoemd.

IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, kelderde 12 procent in Londen door de vrees voor een nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk om de virusuitbraak in te dammen. Budgetvliegers Ryanair en easyJet verloren tot 7,6 procent. Air France-KLM (min 6 procent) was de grootste daler in de MidKap in Amsterdam.

De euro was 1,1796 dollar waard, tegen 1,1859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 40,39 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 42,49 dollar per vat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden