Transport Online - Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg
18-09-2020 16:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat schaarste toch een rol lijkt te hebben gespeeld in de richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg. Ook bonden reageren ontzet.

Nieuwsuur meldt vrijdag dat de richtlijn van de afgelopen maanden - dat medewerkers geen masker hoefden te dragen als ze slechts "kort contact" hadden met een (verdachte) coronapatiënt - onlangs stilzwijgend is gewijzigd. Mondmaskers zijn nu wel "noodzakelijk", ongeacht hoe lang het contact is. De wijziging is niet gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie, zei het RIVM tegen Nieuwsuur.

"Om laaiend van te worden", zegt Lilian Marijnissen van de SP. "Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen."

PVV-leider Geert Wilders wil weten of "medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden" en of de Kamer "is voorgelogen." Volgens Wilders is het "code rood voor de minister als dit waar is".

"Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Liegen over veiligheidsrisico's is onacceptabel."

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat zorgmedewerkers moeten kunnen vertrouwen op de veiligheidsrichtlijnen, "net als de mensen voor wie ze zorgen." Hij noemt het "zeer ernstig" .

Kamerlid Vera Bergkamp van coalitiepartij D66 wil opheldering. "De Tweede Kamer heeft hier zo vaak een vraag over gesteld. En nu dit. ", schrijft ze op Twitter. Ook coalitiegenoot Hayke Veldman (VVD) wil een toelichting van de minister.

Ook elders wordt ontsteld gereageerd, onder meer door Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: "Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM. Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

Ook bij FNV Zorg & Welzijn zijn ze "geschokt". Volgens Bert de Haas, die de belangen behartigt van zorgverleners in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geeft dit een knauw in het vertrouwen. Niet alleen omdat het RIVM zich heeft laten leiden door schaarste, maar dat "ook onder de pet heeft gehouden". Volgens De Haas hebben zorgverleners en werkgevers in de zorg zo geen goede afwegingen kunnen maken over beschermende middelen. Hij vraagt zich af hoeveel besmettingen dit heeft veroorzaakt en wat de rol is geweest van minister Hugo de Jonge.

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB staat op de achterste benen. Directeur Manon Vanderkaa: "Schandalig! Nu zijn verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten op het verkeerde been gezet."NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,646
Diesel1,271

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions