Transport Online - WeChat en TikTok mogen in VS niet meer in appstores

WeChat en TikTok mogen in VS niet meer in appstores

WeChat en TikTok mogen in VS niet meer in appstores
18-09-2020 15:49 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat mogen vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores worden aangeboden. De Chinese apps mogen ook geen updates meer aanbieden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt. WeChat mag verder ook geen betalingen meer verwerken in de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen de apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid. Daardoor vormden de apps een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS. Volgens de Amerikaanse minister van Handel is het nieuwe verbod bedoeld om "Amerikanen te beschermen tegen de dreiging van de Chinese Communistische Partij".

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde eerder al een verbod op de twee apps aan, dat ze konden vermijden als ze hun Amerikaanse tak aan een Amerikaans bedrijf zouden verkopen. TikToks moederbedrijf ByteDance ging daarop in gesprek met softwaremakers Microsoft en Oracle en bereikte uiteindelijk een akkoord met het tweede bedrijf. Daarbij kwam geen verkoop uit de bus rollen, maar ByteDance zou zijn Amerikaanse activiteiten in een apart Amerikaans bedrijf onderbrengen waar Oracle een minderheidsbelang in zou krijgen.

TikTok kreeg van Trump tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen. Hoewel het vanaf zondag niet meer mogelijk is de app te downloaden, verandert er voor de 100 miljoen Amerikanen die de app al op hun telefoon hebben tot die tijd niet veel.

Dat kan veranderen na 12 november. Het Amerikaanse ministerie van Handel verbiedt vanaf dan onder andere transacties met TikTok in de VS die het functioneren of de optimalisatie van de app mogelijk maken. Met andere woorden: de app zal steeds slechter of langzamer gaan werken als het verbod ingaat.

Voor WeChat, eigendom van de Chinese techreus Tencent, gaan die extra beperkingen zondag al in. De vooral in China populaire app combineert een betaaldienst met functies voor chatten en social media. Wereldwijd gebruiken 1 miljard mensen het platform. Volgens analysebureau Apptopia had WeChat in de VS in augustus gemiddeld 19 miljoen dagelijkse gebruikers.

De acties tegen WeChat en TikTok hebben alleen betrekking op transacties binnen de VS. Daardoor kunnen Amerikaanse bedrijven buiten de landsgrenzen nog wel zaken doen met de apps. Dat is onder andere goed nieuws voor grote supermarktketen Walmart en Starbucks, die via WeChat contact houden met klanten en betalingen regelen. Ook kunnen Apple en Google in hun appstores buiten de VS nog TikTok en WeChat aanbieden.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,631
Diesel1,261

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions