Transport Online - Politie maakt eind aan blokkade Extinction Rebellion op Zuidas

Politie maakt eind aan blokkade Extinction Rebellion op Zuidas

Politie maakt eind aan blokkade Extinction Rebellion op Zuidas
18-09-2020 13:27 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 18:20 uur] De politie heeft grotendeels een eind gemaakt aan de blokkade op de Zuidas in Amsterdam door actiegroep Extinction Rebellion. Demonstranten blokkeerden daar een kruispunt tussen de De Boelelaan en de Beethovenstraat om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid.

Een actievoerder werd aangehouden voor de mishandeling van een politieagent. De agent raakte hierdoor lichtgewond.

Demonstranten die op straat waren gaan liggen, werden door agenten opgetild en weggedragen. Onder gejuich en applaus van toeschouwers werden ze in bussen van vervoersbedrijf GVB gezet en 'bestuurlijk verplaatst', dat wil zeggen: weggevoerd om te worden gedropt bij sportpark Melkweg in Amsterdam-Noord. De politie twitterde dat naar schatting 280 actievoerders zijn verplaatst.

Op de kruising bij de Gustav Mahlerlaan zitten nog enkele actievoerders vastgeketend en vastgelijmd. De politie twitterde dat ze die betogers zorgvuldig zullen losmaken en verwijderen van de kruising.

De klimaatactivisten verwijten de grote bedrijven in het Amsterdamse zakencentrum milieuvervuiling. Het bedrijfsleven houdt volgens hen strengere klimaatmaatregelen tegen door slim te lobbyen. "De bedrijven op de Zuidas blokkeren klimaatbeleid, dan blokkeren wij de Zuidas. Lobby eruit, burgers erin!", zo betoogden de activisten.

De demonstranten maakten muziek, hadden spandoeken en vlaggen bij zich en kleurden de lucht groen en geel met een rookkanon.

De gemeente kondigde donderdag al aan dat de actiegroep de komende dagen wel mag demonstreren in Amsterdam, maar geen blokkades mag opwerpen.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,646
Diesel1,271

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions