Clicky

 
Transport Online - Zorgen over mogelijke heffing op vrachtvluchten blijven

Zorgen over mogelijke heffing op vrachtvluchten blijven

Zorgen over mogelijke heffing op vrachtvluchten blijven
16-09-2020 10:37 | Luchtvracht | auteur Redactie

ZOETERMEER - In de begrotingsvoorstellen van het kabinet voor het komende parlementaire jaar is niet duidelijk of de vliegbelasting die het door wil voeren ook gaat gelden voor vrachtvluchten. Dat is zorgelijk, vindt evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven. Een heffing op vrachtvluchten zou grote schade toebrengen aan het vestigingsklimaat voor handels- en productiebedrijven.

“We vinden het belangrijk dat het kabinet hierover snel duidelijkheid geeft. Onderzoeksbureau SEO geeft aan dat, naast een daling van het aanbod aan vrachtvluchten op Schiphol door deze heffing, ook 6.500 banen verloren gaan. Het aanbod van full freighters verplaatst zich naar het buitenland want daar is zo’n heffing niet. Die beweging heeft invloed op investeringsbeslissingen van bedrijven. Daarom is duidelijkheid belangrijk”, aldus Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van evofenedex.

Slimmere opties

Aangezien de gevolgen van de heffing aanzienlijk zijn en de opbrengst te verwaarlozen, pleit evofenedex ervoor om in de begrotingsbehandeling een eventuele heffing op vrachtvluchten uit de plannen te halen. Volgens evofenedex zijn er slimmere maatregelen denkbaar om de luchtvaart te helpen verduurzamen en uitstoot van CO2 te verminderen.

Van der Kuijl: “Een uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem (ETS) of een internationale belasting op kerosine levert meer CO2-besparing op. Tegelijkertijd borgen dergelijke maatregelen ook beter een internationaal gelijk speelveld voor de inkoop van vrachtvluchten. Voor deze maatregelen zouden we het kabinet graag steunen.”

Dagelijks worden Nederlandse goederen, van high tech-machines tot bloemen, verstuurd via Nederlandse luchthavens. Dit stelt ondernemers in staat vaak hoogwaardige producten wereldwijd af te zetten. Daarmee dragen die bedrijven bij aan het behouden en versterken van onze welvaart. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk een goed netwerk van vrachtvluchten is voor de verzending van medische en urgente goederen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden