Transport Online - FIOD doorzoekt bijkantoor van een Europese bank in Nederland

FIOD doorzoekt bijkantoor van een Europese bank in Nederland

FIOD doorzoekt bijkantoor van een Europese bank in Nederland
15-09-2020 10:32 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De FIOD heeft vorige week een Nederlands bijkantoor van een bank uit Europa doorzocht. De bank wordt ervan verdacht de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) te hebben overtreden.

Het kantoor houdt zich voornamelijk bezig met ‘money transfers’. De Wwft stelt dat een bank voor het aanbieden van deze diensten cliëntenonderzoek moet doen. Ook moet de bank transacties van haar klanten doorlopend monitoren en ongebruikelijke transacties op basis van objectieve en subjectieve indicatoren melden bij de FIU. Het vermoeden is dat de bank dit tussen 2016 en 2018 onvoldoende gedaan heeft, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De overheid pakt poortwachters die de Wwft niet naleven aan. Het gaat om handelaren in zaken als vastgoed, boten, auto’s en goud en op dienstverleners als banken, notarissen, makelaars, accountants en trustkantoren. Het doen van cliëntenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties op basis van doorlopende monitoring is essentieel in het voorkomen van betrokkenheid bij witwaspraktijken.

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. 

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een aangifte van DNB. Er is administratie meegenomen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions