Clicky

 
Transport Online - Hoekstra: steunpakket KLM voorziet genoeg in verduurzaming

Hoekstra: steunpakket KLM voorziet genoeg in verduurzaming

Hoekstra: steunpakket KLM voorziet genoeg in verduurzaming
14-09-2020 18:52 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet vindt dat het steunpakket waarmee KLM tijdens de coronacrisis op de been wordt gehouden, de luchtvaartmaatschappij voldoende aanspoort tot verduurzaming. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën), die het bedrijf deze zomer te hulp schoot met miljardenleningen.

Greenpeace Nederland heeft een rechtszaak aangekondigd om het kabinet te dwingen de miljardensteun voor KLM in te trekken. De milieuorganisatie vindt dat aan de financiële noodhulp niet genoeg voorwaarden zijn gesteld om klimaatverandering tegen te gaan.

Het kabinet vindt het belangrijk dat KLM ook haar bijdrage levert aan duurzaamheid, zegt Hoekstra. Daarom is afgesproken dat er minder 's nachts mag worden gevlogen en dat de CO2-uitstoot moet worden verlaagd. KLM doet dat onder meer door duurzame brandstoffen bij te mengen en het gebruik van de trein voor korte afstanden te stimuleren.

Gebalanceerd pakket

"Wij vinden dat we een gebalanceerd pakket aan voorwaarden hebben opgesteld, dat recht doet aan geld van de belastingbetaler dat voor de steun beschikbaar wordt gesteld", aldus Hoekstra. Hij wijst erop dat het pakket ook is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Greenpeace wil dat per jaar een maximaal toegestane hoeveelheid CO2-uitstoot wordt afgesproken. "Dat moet dan elk jaar dalen, zodat de grote vervuiler elk jaar minder uitstoot", zegt Dewi Zloch van Greenpeace. Als het huidige noodplan voor KLM niet aangepast kan worden, moet het wat haar betreft helemaal worden vervangen.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden