Clicky

 
Transport Online - Besluit Akwasi niet te vervolgen leidt tot procedure bij hof

Besluit Akwasi niet te vervolgen leidt tot procedure bij hof

Besluit Akwasi niet te vervolgen leidt tot procedure bij hof
14-09-2020 16:39 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Minstens tien van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen rapper Akwasi spannen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof. Ze zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie heeft besloten de rapper niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Ze willen dat justitie Akwasi alsnog gaat vervolgen.

De belanghebbenden vinden dat de zaak toch voor de rechter moet worden gebracht en starten daarom een klachtenprocedure, zegt Pieter Hollenberg. Hij is een van de 44 mensen die in juni aangifte hebben gedaan tegen Akwasi. De rapper zei op de Dam dat hij een zwarte piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem in november tegenkomt.

Hollenberg heeft inmiddels elf mensen benaderd van de 44 mensen die aangifte tegen Akwasi deden. "Twee van hen gaan op eigen houtje een artikel 12-procedure starten. Eentje twijfelt nog en acht mensen besloten om samen op te trekken", zegt de voorman. De initiatiefnemer heeft voormalig advocaat Bram Moszkowicz benaderd om de groep bij te staan.

Hollenberg had er al rekening mee gehouden dat het OM de zaak zou seponeren. "Toen ik bij het politiebureau aangifte wilde doen, werd ik aanvankelijk weggestuurd met de mededeling dat er al aangiftes binnen waren. Ik werd ontmoedigd. Later ben ik opnieuw naar het politiebureau gegaan om alsnog aangifte te doen zodat ik nu het recht heb een artikel 12-procedure aan te spannen."

Hollenberg vindt het een principekwestie dat Akwasi zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn uitspraken. "In Nederland mag je zeggen wat je vindt, dat is juist het mooie van de rechtsstaat waarin we leven. Maar wat Akwasi deed, was oproepen tot geweld en intimideren en dat moeten we niet willen." Hollenberg is een liefhebber van Zwarte Piet. "Door mijn kleinkinderen komt het sinterklaasfeest terug in de familie. Het is een kinderfeestje waar niemand racistische intenties mee heeft. Ik ben niet tegen roetveegpieten, dat moet ieder voor zich weten."

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie wil zich maandag niet uitlaten over de kwestie. "Wij zijn de uitvoerende macht. We mogen ons niet uitlaten over een strafzaak."

Het gerechtshof dient de klacht te bestuderen en gaat adviezen inwinnen. Klagers kunnen worden opgeroepen voor een hoorzitting. Het OM zal het gerechtshof adviseren, al beslissen uiteindelijk de rechters of het OM wel of niet tot vervolging moet overgaan.

Als de klager in zijn gelijk wordt gesteld, betekent dat alleen dat het hof reden ziet de zaak alsnog aan de rechter voor te leggen. Het betekent niet dat de zaak in een veroordeling zal eindigen. Daar beslist de rechtbank over.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions