Clicky

 
Transport Online - NVWA waarschuwt voor postpakketjes met zaad uit Azië

NVWA waarschuwt voor postpakketjes met zaad uit Azië

NVWA waarschuwt voor postpakketjes met zaad uit Azië
10-09-2020 19:55 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - [update 22:30 uur] In een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en België, hebben mensen ongevraagd zaadpakketten ontvangen, afkomstig uit China en andere Aziatische landen. Die werden per post verzonden. Het gevaar bestaat dat met het zaad plantenziekten meekomen die in ons land niet aanwezig zijn. In Nederland hebben voor zover bekend nog geen mensen een pakket in de brievenbus aangetroffen, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

"Wel bieden we de mogelijkheid om het aan ons te melden als mensen een pakket op de deurmat vinden", aldus een woordvoerster. "Dat kan via een meldformulier op onze website, waar we dan een bericht aan koppelen ter informatie."

Het onbekende plantenmateriaal is verzonden vanuit webshops buiten de Europese Unie, zo valt te lezen op de NVWA-website. Wie toch een pakketje heeft ontvangen, kan het bij het restafval doen. Het restafval wordt verwerkt door middel van verbranding.

De autoriteit voert samen met de douane op Schiphol controles uit. "De pakketjes die we daar tot nu toe hebben gecontroleerd waren niet voor Nederlandse adressen bestemd. We hebben ook alleen maar plantenzaadjes aangetroffen. Er zat geen zaad van zogenoemde invasieve exoten bij", aldus een woordvoerster van de NVWA. Het gaat volgens haar bovendien niet om grote aantallen.

Onduidelijk is volgens de autoriteit wie de pakketten verzendt en of er kosten in rekening worden gebracht. Ook in Canada en de VS ontvingen mensen zaadpakketten zonder dat ze die hadden besteld.

Ook het FAVV, de Belgische evenknie van de NVWA, riep donderdag op het zaad niet te zaaien maar in een dubbele gesloten verpakking in de vuilnisbak te doen. "We moeten vermijden dat er nieuwe plantenziekten of invasieve plantensoorten hun intrede doen", aldus het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Invasieve plant- en diersoorten zijn soorten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied terechtkomen en daar een bedreiging vormen voor inheemse soorten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions