Transport Online - Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria

Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria

Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria
10-09-2020 19:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De oppositie kraakt het compromis dat de coalitie heeft bedacht om honderd vluchtelingen op te nemen uit het opvangkamp Moria op Lesbos, dat woensdag bijna helemaal afbrandde. Het gaat om alleenstaande minderjarige kinderen en kwetsbare mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen.

SP en DENK zijn blij dat er nu iets gebeurt, maar vinden dat het niet zoveel om het lijf heeft. Ze wijzen er net als GroenLinks op dat per saldo geen extra vluchtelingen naar Nederland komen. Het aantal mensen uit Moria wordt later namelijk afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks al worden opgenomen in Nederland in overleg met de Verenigde Naties. SP'er Jasper van Dijk spreekt van "een koehandel" met mensen. DENK vindt het slechts een "geste, bedoeld om het imago van het CDA en de ChristenUnie te redden", aldus Farid Azarkan. "Een ordinaire uitruil", noemt Attje Kuiken (PvdA) het.

De PVV hekelde juist dat er wel mensen worden opgehaald van het Griekse eiland. PVV'er Emiel van Dijk vindt het "een grof schandaal"' en een signaal "dat geweld loont". Door brandstichtingen worden nu alsnog "illegale migranten" opgenomen, zei hij. Volgens Van Dijk gaat het "hier niet om slachtoffers, maar om daders".

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overlegden donderdag langdurig over de hulp die Nederland kan geven aan Griekenland. Maar niet alle partijen verdedigden het akkoord daarna even volmondig. D66'er Maarten Groothuizen zei de uitruil ook "pijnlijk" te vinden, maar is evengoed blij dat er nu honderd mensen uit Griekenland worden gehaald. Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het bereikte akkoord "te weinig, maar het is wel een stap. Ik vind het ook een kleine stap, maar we zetten hem nu wel".

Het CDA was tot woensdag ook niet voor de opname van vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand. Maar "de catastrofale brand" is reden voor Europese landen, ook Nederland, om hun verantwoordelijkheid te nemen, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ook voor de VVD is de "unieke situatie" die zich nu voordoet, reden om in actie te komen, zei Kamerlid Bente Becker. Daarnaast wordt het asielsysteem op een aantal punten gestroomlijnd en aangescherpt, benadrukt zij. Dat is onderdeel van het compromis in de coalitie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions