Clicky


Shell Moerdijk bouwt aan toekomst met minder uitstoot

Shell Moerdijk bouwt aan toekomst met minder uitstoot
10-09-2020 16:58 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

MOERDIJK - Moderner, duurzamer en energiezuiniger. Dat moet het gigaproject van Shell Moerdijk opleveren. Zij maakten het nieuws afgelopen week bekend.

Shell Moerdijk behoort tot de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. In de komende jaren gaan zij de 16 oudste fornuizen van de kraakinstallatie vervangen door 8 veel zuinigere exemplaren. Door deze investering, waar honderden miljoenen euro’s mee gemoeid zijn, dalen het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen en levert het bovendien tijdelijk honderden banen op in de regio. Prachtnieuws voor Shell, Port of Moerdijk en de omgeving dus.

Het Havenbedrijf Moerdijk reageert verheugd op het nieuws. Directeur Ferdinand van den Oever: “We zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. Het is een grote stap in de verdere verduurzaming van het haven- en industrieterrein. De vernieuwing van de fornuizen past in het streven van het door Shell en Port of Moerdijk gesteunde Klimaatakkoord om de uitstoot in 2030 fors te verlagen. Het is bovendien een duurzame investering in het chemisch cluster Moerdijk, een boost voor de regionale werkgelegenheid en economie.”

Richard Zwinkels, General Manager Site Moerdijk, vertelt: "Deze investering past in een reeks eerdere ontwikkelingen, zoals ons zonnepark en de elektrificatie van een compressor. Deze nieuwe stap is een technisch kunststukje en een bewijs dat Shell een blijvende toekomst ziet in Moerdijk."

Over wat omwonenden hier van gaan merken, zegt hij: "Behalve nieuwe, tijdelijke banen niks. In de loop van de komende jaren komen de nieuwe fornuisdelen per schip bij ons aan. Vervolgens plaatsen we deze in de werkende fabriek. We brengen ons energieverbruik sterk naar beneden, en we verlagen de CO2-uitstoot van de gehele site met 10 procent - vergelijkbaar met 50.000 auto’s."

De kraker die vernieuwd wordt, is de grootste in zijn soort in Europa en vormt het hart van het chemisch complex. De totale operatie om de fabriek te vernieuwen, kan met recht een gigaproject genoemd worden door de grote investering die ermee gemoeid is. En dat maakt het nieuws in deze tijd extra bijzonder. Van den Oever: "Ik ben blij dat Shell juist in deze tijden van economische tegenwind, blijft investeren in de energietransitie."