Clicky


De Jonge: Bij vaccins geen risico's nemen met de veiligheid

De Jonge: Bij vaccins geen risico's nemen met de veiligheid
09-09-2020 16:34 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus mogen geen risico's worden genomen met de veiligheid voor de gezondheid. Daarover zijn afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten die hiermee bezig zijn, zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens een vragensessie op internet. Hij reageerde op het stilleggen van de proeven door farmaceut AstraZeneca, omdat bij een van de proefpersonen een aandoening is vastgesteld.

Volgens De Jonge wordt er heel secuur getest met verschillende vaccins en is openheid daarover belangrijk. Resultaten van onderzoeken en testfases worden openbaar gemaakt, onder meer in medische tijdschriften, zodat iedereen ook van elkaar kan leren, benadrukte hij.

De aansprakelijkheid voor eventuele negatieve effecten en bijwerkingen van vaccins ligt tijdens de ontwikkeling bij de farmaceut, zoals gebruikelijk. Zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA en Nederland het heeft aangekocht, wordt Nederland aansprakelijk, zei De Jonge. "Burgers moeten hun recht kunnen halen."

Vragen

Nederland reserveerde samen met andere Europese landen al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin.

Tijdens de sessie beantwoordden De Jonge en premier Mark Rutte allerlei vragen van geïnteresseerden over het coronavirus, het beleid, de miljarden euro's die eraan worden uitgegeven en de reisadviezen die per land verschillen. Zo heeft Nederland code oranje afgegeven voor de Griekse eilanden, maar niet elk Europees land doet dat. Rutte kan zich de verwarring goed voorstellen en zou het liefst ook meer eenheid op dit punt zien tussen de EU-landen.

Rutte zei dat hij nog geen coronatest heeft gedaan, omdat hij tot nu toe geen klachten heeft gehad. De Jonge deed dat maanden terug al wel toen hij snotterig was. Hij vond de afname "best pijnlijk".

De digitale ontmoeting met gewone Nederlanders beviel de bewindslieden. Ze zeiden dat vaker te willen doen.