Transport Online - MediaMarkt en Otto stoppen mogelijk met aanbieden op krediet

MediaMarkt en Otto stoppen mogelijk met aanbieden op krediet

MediaMarkt en Otto stoppen mogelijk met aanbieden op krediet
09-09-2020 12:15 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Webwinkel Otto en MediaMarkt stoppen mogelijk met het aanbieden van producten op krediet wanneer de rente daarop 10 procent blijft, in plaats van 14 procent. Dat bevestigen de bedrijven na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Sinds 10 augustus heeft het ministerie van Financiën de nu tijdelijke maatregel opgelegd in opdracht van de Tweede Kamer.

Die vroeg om in de coronacrisis deze rentes te verlagen, omdat huishoudens met lage inkomens door de hoge rentes in de problemen kunnen raken. Het is niet duidelijk voor hoelang de maatregel gaat gelden. Minister Wopke Hoekstra onderzoekt nog wat een goede rentestand is voor de lange termijn. In april werd een motie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP aangenomen die de regering oproept onder meer "woekerrentes" aan banden te leggen die worden gerekend door postorderbedrijven.

MediaMarkt laat weten dat de verlaging van de rente het betalen op krediet "ernstig onder druk" zet. De elektronicaketen blijft deze betaalmogelijkheid aanbieden, maar sluit niet uit dat die in de huidige vorm verdwijnt "als gevolg van nieuwe ontwikkelingen". Volgens MediaMarkt maakt een klein deel van de klanten gebruik van het kopen op krediet en gaat het dan vaak om de duurdere producten.

Webwinkel Otto verstrekt veel lage kredieten van een paar honderd euro. "Daar gaat een hoop werk in zitten, want we wijzen meer dan de helft van de aanvragen af", zegt een woordvoerder. Wanneer de renteverlaging lang in stand blijft, of permanent wordt, moet Otto opnieuw onderzoeken of het aanbieden van producten op afbetaling nog rendabel is. "Maar het zou ook kunnen dat we de optie ook dan nog willen bieden voor onze klanten", aldus de woordvoerder.

Lacent, het bedrijfsonderdeel dat financiële diensten verleent aan klanten van zowel Wehkamp als BCC, laat weten dat het stoppen met het aanbieden van dit soort kredietverlening niet aan de orde is. "Er is een duidelijke behoefte onder consumenten voor deze vorm van kredietverlening en dit zal ook in de toekomst ook zo blijven", aldus een woordvoerder. Het bedrijf verwacht dat een lagere maximale rente weinig effect heeft op het aantal mensen dat te maken krijgt met betalingsachterstanden.

Volgens Lacent is het van belang dat kredietaanbieders in staat worden gesteld om met goede screening betalingsproblemen te voorkomen. Het aantal gevallen van betalingsachterstanden bij de onderneming is door aangescherpte financiële screening, mede wettelijk opgelegd, sinds 2015 met 80 procent gedaald.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft begin dit jaar cijfers gepubliceerd over betalingsachterstanden en het aantal uitstaande kredieten bij verzendhuizen. In 2019 liepen er bijna een half miljoen kredieten bij webwinkels, waarvan ruim een kwart met een betalingsachterstand. Zowel het aantal lopende kredieten als het aantal met een betalingsachterstand daalt de laatste jaren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,279

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions