Transport Online - 51 besmettingen onder bezoekers studentencafé Van Rijn in Nijmegen

51 besmettingen onder bezoekers studentencafé Van Rijn in Nijmegen

51 besmettingen onder bezoekers studentencafé Van Rijn in Nijmegen
08-09-2020 17:53 | Coronavirus | auteur ANP

NIJMEGEN/MAASTRICHT - Onder bezoekers van studentencafé Van Rijn in Nijmegen zijn tot nu toe 51 personen gevonden, die besmet zijn met het coronavirus. Nog eens 230 voornamelijk jonge mensen zitten in thuisquarantaine, omdat ze mogelijk een besmetting hebben opgelopen. Ook enkele medewerkers van het café zijn besmet. Dat meldt de GGD Gelderland-Zuid dinsdag op basis van bron- en contactonderzoek onder cafébezoekers sinds 25 augustus. Het aantal besmettingen kan nog verder oplopen, aldus een woordvoerster van de dienst.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft het café op 1 september met onmiddellijk ingang gesloten, omdat er toen al tien besmettingen waren vastgesteld. Het café is nog steeds dicht. Volgens Bruls hield de cafébaas zich helemaal niet aan de coronaregels. "Volstrekt onaanvaardbaar", aldus de Nijmeegse burgemeester. Besmette mensen hebben onder andere verklaard dat de kroeg na het sluiten van de rolluiken verder ging als een café in normale tijden, dus zonder vaste zitplaatsen en zonder afstand. De kroegeigenaar vindt dat hem niets te verwijten valt.

Volgens de GGD zijn tien van de 51 besmettingen vastgesteld in andere veiligheidsregio's dan Gelderland-Zuid. De incubatietijd voor een besmetting is veertien dagen. Omdat café Van Rijn tot 2 september nog open was, kunnen er meer besmettingen aan het licht komen.

In Maastricht is het aantal studenten dat rond de introductieweek besmet is geraakt met het coronavirus, opgelopen. Het virus is inmiddels vastgesteld bij 38 studenten, aldus de universiteit in de Limburgse hoofdstad. Sommige studenten kunnen de ziekte niet langer overdragen aan anderen en hoeven dus niet meer in isolatie te blijven.

De universiteit meldde eind augustus dat elf studenten besmet waren geraakt bij privéfeestjes in studentenhuizen rond de introductieweek. Vorige week was het aantal gevallen al opgelopen naar 24.

Delft heeft een paar groepsuitbraken (clusters) rond studentenhuizen, maar de GGD Haaglanden heeft geen aantallen. In Utrecht zijn wel wat individuele besmettingen onder studenten, maar die zijn moeilijk te herleiden naar specifieke activiteiten. In de Domstad is in elk geval geen brede uitbraak in de studentengemeenschap. De GGD'en in Hollands Midden (Leiden) en Groningen geven geen informatie over coronabesmettingen onder studenten.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,276

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions