Clicky


Geen coronabesmettingen bij renners Tour, koersdirecteur Prudhomme wel positief

Geen coronabesmettingen bij renners Tour, koersdirecteur Prudhomme wel positief
08-09-2020 13:26 | Sport | auteur ANP

LE CHÂTEAU-D'OLÉRON - Geen enkele wielrenner die meedoet aan de Tour de France heeft positief getest op het coronavirus. Dat betekent dat alle 165 renners die nog in koers zijn, dinsdagmiddag kunnen beginnen aan de tiende etappe. Koersdirecteur Christian Prudhomme testte wel positief.

Alle deelnemers en de stafleden van de 22 teams zijn de afgelopen dagen getest op het virus. Bij vier stafleden van de ploegen werd het virus aangetroffen. Omdat zij van vier verschillende teams zijn - Cofidis, AG2R, Ineos-Grenadiers en Mitchelton-Scott - hoeft er geen ploeg uit de Tour te verdwijnen. Dat zou het geval zijn geweest als bij één ploeg sprake zou zijn van twee of meer positieve testresultaten.

Directeur Prudhomme zal een week uit koers moeten blijven. Hij wordt vervangen door François Lemarchand en keert na de tweede rustdag terug. "Ik zal in dit geval doen wat elke werknemer in zo'n gevoel behoort te doen", liet hij aan persbureau AFP weten. Prudhomme, die volgens de organisatie deze Tour nooit in contact is geweest met de renners, had zaterdag nog de Franse premier Jean Castex als gast in zijn auto.

De verklaring van Tourorganisator ASO en de internationale wielrenunie UCI kwam pas kort voor de start van de tiende etappe. De tests, 841 in totaal, waren zondag en maandag uitgevoerd waarbij in het geval van een positieve uitslag nog een hertest volgde. Ook de stafleden die besmet zijn, hebben onmiddellijk de Tour verlaten. Volgende week maandag, op de tweede rustdag, wordt er nog een keer getest.

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma heeft met Primoz Roglic de drager van de gele trui in de gelederen. De Sloveen start om 13.30 uur op het eiland Île d'Oléron voor het eerst in de gele trui, voor een etappe langs de Franse westkust richting een ander eiland, Île de Ré.