Clicky


 


Kamer wil strengere aanpak misbruik woningverhuur aan toeristen

Kamer wil strengere aanpak misbruik woningverhuur aan toeristen
07-09-2020 17:11 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Misbruik, overlast en andere negatieve effecten van tijdelijke verhuur van particuliere woningen aan toeristen, moet veel harder worden aangepakt. Het wetsvoorstel dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) daartoe heeft ingediend, gaat niet ver genoeg, zeggen partijen tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Zo willen partijen, onder meer de VVD, dat er een hogere boete komt voor mensen die de regels voor toeristische verhuur aan hun laars lappen. Dat zou 8700 euro moeten worden, twee keer zoveel als de minister voorstelt. Ook moet de handhaving van misbruik beter worden geregeld. Daarbij blijven platforms die de tijdelijke woningen aanbieden namens de verhuurders, zoals Airbnb, nu onterecht buiten schot, vinden veel partijen. De verantwoordelijkheid voor de handhaving wordt nu te veel bij gemeenten gelegd.

Voor de toeristische verhuur van woningen moeten particuliere aanbieders zich registreren bij de gemeente. Onder meer VVD en GroenLinks willen dat platforms geen advertenties meer mogen plaatsen van verhuurders zonder registratienummer. Zo kan makkelijker worden gecontroleerd of de woningen die worden aangeboden aan toeristen, van particulieren zijn en niet van vastgoedbedrijven.

Op zich vindt de Kamer het prima als mensen hun woning af en toe tijdelijk verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld als zij zelf op vakantie gaan en een zakcentje eraan over kunnen houden. Maar volgens het CDA is het fenomeen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een "keiharde miljardenbusiness". Ook is het ongewenst dat woningen worden onttrokken aan de toch al krappe woningvoorraad, stelt de Kamer. Ook zorgen tijdelijke bewoners in sommige wijken voor veel overlast en staat daardoor de leefbaarheid in buurten onder druk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions