Transport Online - Celstraf voor vrachtwagenchauffeur dankzij Nederlandse kraak geheime chatdienst

Celstraf voor vrachtwagenchauffeur dankzij Nederlandse kraak geheime chatdienst

Celstraf voor vrachtwagenchauffeur dankzij Nederlandse kraak geheime chatdienst
06-09-2020 12:40 | Criminaliteit | auteur ANP

CHELMSFORD - Doordat Nederland en Frankrijk samen een geheime chatdienst voor criminelen wisten te kraken, hebben de Britse autoriteiten in april een Poolse drugssmokkelaar kunnen tegenhouden. Die man, een 49-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur, is nu veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in Groot-Brittannië. In zijn vrachtwagen vond de douane 25 kilo heroïne, verstopt tussen zakken chips. De drugs hadden volgens de Britse justitie een waarde van omgerekend 900.000 euro.

De geheime chatdienst, EncoChat genaamd, werd enkele maanden geleden uit de lucht gehaald. Rechercheurs kregen ongeveer 20 miljoen berichten van meer dan 50.000 gebruikers in handen. Zij hadden het onder meer over moorden en over leveringen van drugs. Dankzij één van die berichten wisten de Britse autoriteiten dat een Poolse vrachtwagenchauffeur met heroïne onderweg was van Hoek van Holland naar Groot-Brittannië. Op 15 april liep de chauffeur tegen de lamp in de haven van Harwich. In de vrachtwagen lagen de drugs en de chauffeur had een speciale EncroChat-telefoon bij zich. De Pool werd gearresteerd.

De Britse justitie bracht de drugsvondst en de arrestatie naar buiten. Een dag later vroeg de leverancier via EncroChat aan de beoogde ontvanger of dit om hun transport ging. De leverancier is in Nederland gearresteerd.

Dankzij de kraak van EncroChat zijn in Groot-Brittannië honderden mensen opgepakt en werden tientallen vuurwapens en meer dan twee ton drugs in beslag genomen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen