Clicky

 
Transport Online - 'Substantieel' omzetverlies VDL door coronacrisis

'Substantieel' omzetverlies VDL door coronacrisis

'Substantieel' omzetverlies VDL door coronacrisis
04-09-2020 19:31 | Coronacrisis | auteur ANP

EINDHOVEN - VDL Groep heeft door de coronacrisis het eerste halfjaar van 2020 een naar eigen zeggen substantieel omzetverlies geleden van 32 procent ten opzichte van een jaar geleden. Veel onderdelen van het industrieconcern moesten een tijd dicht. Door risico's te spreiden kon het bedrijf wel winstgevend blijven.

Het nettoresultaat daalde van 76 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen euro. De orderportefeuille steeg licht.

De omzet van de toeleveringsdivisie steeg van 649 miljoen euro vorig jaar naar 700 miljoen euro na het eerste halfjaar van 2020. Dat schrijft VDL toe aan de stijging in markten zoals hightech, infrastructuur, food en health. VDL zette verder in op "hoogwaardige innovatie" om zijn positie in die gebieden te versterken.

De omzet van autobouwer VDL Nedcar daalde naar 903 miljoen euro. Dat was een jaar geleden in dezelfde periode nog 1620 miljoen euro. Door de coronacrisis moest Nedcar de productie zes weken stilleggen. Sinds juni is die weer hervat. Wel kreeg het onderdeel van opdrachtgever BMW te horen dat de opvolger van de X1 toch niet in Born gebouwd zal worden.

VDL heeft gebruikgemaakt van de eerste NOW-regeling om de werkgelegenheid te behouden. "Met het voorschot van de overheid, 50 miljoen euro, zijn salarissen van medewerkers doorbetaald die tijdelijk geen of onvoldoende werk te verrichten hebben gehad." Ook is er een beroep gedaan op de tweede NOW-regeling, vanwege de omzetderving.

Dat heeft toch niet kunnen voorkomen dat VDL afscheid heeft moeten nemen van sommige werknemers. Sinds eind 2019 daalde het aantal werknemers met 2,6 procent naar 15.320 medewerkers eind juni.

VDL Groep-directeur Willem van der Leegte kijkt terug op een "zwaar eerste halfjaar". "Nagenoeg al onze 104 bedrijven hebben op de één of andere manier met de crisis te maken gehad." Het bedrijf is "gematigd positief" over de tweede helft van dit jaar. "Aan onze orderportefeuille zien we dat de marktvraag op de korte termijn herstel laat zien. Daardoor verwachten we dat het tweede halfjaar beter zal zijn dan de eerste zes maanden." Wel zal door de coronacrisis de omzet en het resultaat over het hele jaar ongeveer een kwart lager uitkomen dan vorig jaar, verwacht het bedrijf.

Foto's

  • J.Roeland
    VDL
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden