Clicky


Vakbonden praten met Transavia over (loon)offer personeel

Vakbonden praten met Transavia over (loon)offer personeel
01-09-2020 10:16 | Coronavirus | auteur Redactie

UTRECHT - FNV en de andere grondbonden hebben met Transavia gesproken over een tijdelijk offer van werknemers in deze crisistijd. De inzet van het bedrijf is de kamerbrief van de minister van Financiën. In ruil voor de staatslening en staatsgaranties aan de KLM Groep verwacht het ministerie offers van de werknemers. De inzet van Transavia wijst op een groot tijdelijk offer op arbeidsvoorwaarden.

De vakbonden bij Transavia en KLM zijn geen partij geweest bij de afspraken tussen KLM en het ministerie. Transavia geeft aan afhankelijk te zijn van de staatslening en staatsgarantie en daardoor ook van de eisen. "Wij zijn als FNV Luchtvaart niet aan deze kabinetseisen gebonden. Onze delegatie is zich natuurlijk bewust van de moeilijke positie waar het bedrijf zich in bevindt. Wij zijn dan zijn ook bereid om in deze ongekend grote crisis te spreken over tijdelijke pijnlijke maatregelen die nodig zijn voor de toekomst van Transavia. Deze onderhandelingen zullen tot eind september duren. Wat FNV Luchtvaart betreft kan de uitkomst alleen maar een resultaat zijn met alle domeinen binnen Transavia, in plaats van afzonderlijke afspraken voor grond, cabine en cockpit. Als een resultaat wordt bereikt dan stemmen zoals altijd alle leden van FNV Luchtvaart hierover."

Het kabinet wil dat werknemers met hogere salarissen binnen de KLM Groep procentueel meer gaan bijdragen. Dat tijdelijke offer kan oplopen tot minstens 20 procent bij een salaris van 109.500 euro bruto per jaar (driemaal modaal). De minister verwacht van werknemers met een inkomen tot modaal (36.500 euro bruto per jaar) geen bijdrage. Daarnaast ligt ook een Tweede Kamer motie waaraan Transavia invulling moet geven. Deze motie roept de werkgever op om werknemers met een inkomen tot anderhalf keer modaal (54.750 euro bruto per jaar) zoveel mogelijk te ontzien. Duidelijk is dat Transavia het maandsalaris in stand lijkt te willen houden en het loonoffer zoekt in andere financiële arbeidsvoorwaarden.

"In het overleg bleek dat vele definities uit de kamerbrief nog onduidelijk zijn en dat nadere uitwerkingen niet zijn gemaakt. Er is ruimte om als bonden aanvullende afspraken te maken. De directie en de grondbonden gaan samen zoeken naar afspraken die acceptabel zijn voor beide partijen en financieel op te vangen zijn voor de werknemers. Dit zullen heel lastige en pijnlijke onderhandelingen worden."

"Hoewel we in maart dit jaar bij de start van de NOW-regeling met alle vakbonden samen overleg hebben gevoerd over het corona-protocol, is VNV dit keer niet ingegaan op de uitnodigingen van Transavia en KLM. VNV is op dit moment niet bereid om met alle vakbonden samen te overleggen. Transavia weet dat wij alleen een deal sluiten als er een resultaat komt van alle domeinen gezamenlijk, in plaats van afzonderlijke tijdelijke afspraken voor grond, cabine en cockpit", aldus FNV Luchtvaart.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)