Transport Online - Vakbonden akkoord met loonkostensubsidie Vos Logistics

Vakbonden akkoord met loonkostensubsidie Vos Logistics

Vakbonden akkoord met loonkostensubsidie Vos Logistics
31-08-2020 10:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Door Vos Logistics wordt opnieuw loonkostensubsidie aangevraagd. Hiervoor is een overeenkomst met de vakbonden FNV en CNV Vakmensen gesloten. Tot 1 januari 2021 wordt geen ontslag aangevraagd. Ook wordt overwerk zo veel mogelijk verdeeld, meldt CNV Vakmensen.

Door het Coronavirus is de omzet van Vos Logistics gedaald en heeft Vos Logistics een beroep gedaan op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiermee verstrekt de overheid een loonkostensubsidie over de periode maart, april en mei 2020.

Ook voor de periode van 1 juni t/m 30 september wil Vos Logistics deze loonkostensubsidie aanvragen (NOW 2). Hiervoor heeft Vos Logistics een overeenkomst met de vakbonden nodig. "We hebben lang gediscussieerd over werkbehoud, het voorkomen van ontslag en het behoud van inkomen", aldus de vakbonden.

In de regeling staat dat tijdens de periode waarover de werkgever subsidie ontvangt er geen ontslag aangevraagd mag worden. Dit betekent dat er tot 1 oktober geen ontslagaanvragen door Vos Logistics gedaan zullen worden. "Het is al bijna 1 oktober dus aan deze toezegging, hoe prettig die ook is, heb je niet veel meer. Vandaar dat we nu met Vos Logistics hebben afgesproken dat er tot 1 januari 2021 geen ontslagaanvragen worden ingediend als gevolg van de Corona-crisis. Dat geeft voor een langere periode meer (werk)zekerheid."

"Behoud van inkomen is echter lastiger. Het is nog niet duidelijk hoeveel omzetverlies er zal zijn in de periode van juli t/m oktober. De hoogte van de subsidie is gebaseerd op de loonsom van maart 2020 en afhankelijk van het percentage omzetverlies. Om subsidie te krijgen moet er minimaal twintig procent omzetverlies zijn."

"Het liefst zou CNV Vakmensen zien dat het gemiddelde loon van de maand maart ook over de maanden juni t/m september zou worden gegarandeerd en betaald, terwijl de chauffeur misschien minder uren maakt. Vos Logistics durft dit niet aan, zij vinden het risico te groot. Als het omzetverlies bij een werkmaatschappij "maar" 19 procent is, krijgt Vos Logistics geen subsidie, maar heeft de werkgever wel meer betaald dan een werknemer gewerkt heeft."

"Wel hebben we afgesproken dat de mensen die in normale tijden overuren maken (vooral chauffeurs) ook in deze periode zoveel mogelijk overuren maken en het overwerk zoveel mogelijk over deze mensen wordt verdeeld. Hiermee hopen we de inkomensachteruitgang zo veel mogelijk te beperken."

Nu de overeenkomst getekend is door de vakbonden kan Vos Logistics de loonkostensubsidie aanvragen.

Foto's

  • J.Roeland
    VOS


NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions