Clicky

 
Transport Online - Omstreden Wit-Russische president Loekasjenko dreigt met blokkade internationaal goederentransport

Omstreden Wit-Russische president Loekasjenko dreigt met blokkade internationaal goederentransport

Omstreden Wit-Russische president Loekasjenko dreigt met blokkade internationaal goederentransport
28-08-2020 17:42 | Transport | auteur ANP/RTR

MINSK - De omstreden Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigt het internationaal goederentransport door zijn land stil te leggen als de Europese Unie sancties tegen zijn regime instelt, meldt staatspersbureau Belta. Loekasjenko dreigt daarnaast met het boycotten van de havens in buurland Litouwen.

Eventuele sancties tegen Wit-Rusland werden donderdag besproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten. Zij willen daarmee druk zetten op Loekasjenko om de dialoog met de oppositie aan te gaan.

Aanhangers van de Wit-Russische oppositie gaan massaal de straat op sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko, die de voormalige Sovjet-Republiek al 26 jaar met harde hand regeert, claimt die te hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen. De oppositie en de EU stellen dat die uitslag door verkiezingsfraude tot stand is gekomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag dat zij heeft geprobeerd te bellen met Loekasjenko. Hij weigerde echter met Merkel te spreken.

Loekasjenko ageerde vrijdag ook tegen de EU door de helft van het leger in staat van paraatheid te brengen vanwege "bedreigingen vanuit het westen", aldus Belta. Analisten hebben gesteld dat Loekasjenko de aandacht van de binnenlandse onvrede probeert af te leiden door een internationale crisis te veinzen of te veroorzaken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden