Clicky


Japanse premier Abe kondigt vertrek aan wegens darmklachten

Japanse premier Abe kondigt vertrek aan wegens darmklachten
28-08-2020 10:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

TOKIO - De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn vertrek aangekondigd vanwege een chronische darmontsteking. Hij trad in 2007 ook al af vanwege dezelfde gezondheidskwaal. Abe zegt aan te blijven totdat zijn opvolger is gekozen.

De premier zei tijdens een persconferentie dat zijn gezondheid in juli achteruit begon te gaan. Hij is al die tijd aangebleven, omdat hij niet wilde dat zijn vertrek voor problemen zou zorgen. "Ik wil niet dat mijn gezondheid ervoor zorgt dat ik verkeerde beslissingen neem."

Volgens Abe was dit het juiste moment om te vertrekken. "Het aantal nieuwe coronavirusbesmettingen loopt terug en alle maatregelen voor de winter zijn al getroffen."

Tijdens de persconferentie zei Abe dat hij niet in wil gaan op wie zijn opvolger wordt. Een partijgenoot van de premier zei vrijdag al dat de opvolger wordt gekozen via interne verkiezingen. Belangrijke kandidaten die worden genoemd zijn de woordvoerder van het kabinet Yoshihide Suga en vicepremier Taro Aso.

Het speerpunt van Abe als premier was het verbeteren van de Japanse economie. Dat deed hij met een uitgebreid plan, dat bekendstaat als Abenomics. Hij wilde de deflatie stoppen en zorgen voor zeker 2 procent inflatie. Dat is niet gelukt, maar zijn economische beleid heeft de Japanse export wel geholpen.

Abe werd in 2006 de jongste naoorlogse premier van Japan, hij was toen 52 jaar oud. In 2012 trad hij opnieuw aan als premier. Abe is de langstzittende minister-president van het land.