Clicky

 
Transport Online - 12.500 euro boete voor Kennemer Spiralo na arbeidsongeval

12.500 euro boete voor Kennemer Spiralo na arbeidsongeval

12.500 euro boete voor Kennemer Spiralo na arbeidsongeval
27-08-2020 11:21 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie

SCHAGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 12.500 euro opgelegd aan het bedrijf Kennemer Spiralo B.V., voor het overtreden van de veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit met een ernstig arbeidsongeval tot gevolg.

Begin 2019 vond een arbeidsongeval plaats waarbij een werknemer met zijn rechter onderarm bekneld raakte tussen draaiende delen van een machine. De werknemer liep hierbij zwaar lichamelijk letsel op. Het OM verwijt het bedrijf dat zij de veiligheidsvoorschriften niet heeft nageleefd waardoor de veiligheid van de werknemers in gevaar kwam.

Schermen en beveiligingsinrichtingen

Naar aanleiding van het ongeval is door de Inspectie SZW een strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek bleek dat de bewegende delen van de betreffende machine niet van de voorgeschreven schermen of beveiligingsinrichtingen waren voorzien. Ook bleek dat er onderhouds- en reparatiewerkzaamheden waren uitgevoerd aan de machine terwijl deze niet was uitgeschakeld. De machine stond dus nog onder druk- of spanning wat tot een gevaarlijke situatie voor de werknemers had kunnen leiden.

Volgens het OM heeft het bedrijf er niet alles aan gedaan om het ongeval met de werknemer te voorkomen. Het bedrijf wist van deze gevaren en had maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat dit ongeval zou kunnen plaatsvinden. Zij had de voorgeschreven schermen moeten plaatsen. Daarnaast had het bedrijf beter moeten toezien op het handelen van haar werknemers zodat deze geen werkzaamheden verrichten zolang de machine onder spanning stond. Dit mag van een werkgever wel worden verwacht en dit wordt het bedrijf dan ook zwaar aangerekend.

Passende afdoening

Het OM ziet de betaling van 12.500 euro boete als een passende afdoening. In de zittingszaal was het OM tot een vergelijkbare strafeis gekomen.

Wat heeft meegewogen is dat de door het slachtoffer geleden schade door de verzekeraar van Kennemer Spiralo B.V. verder wordt afgehandeld. De aansprakelijkheid is door het bedrijf erkend en inmiddels heeft het bedrijf passende maatregelen getroffen om dit soort incidenten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Kennemer Spiralo B.V. is een bedrijf, gevestigd in Schagen, dat zich voornamelijk richt op het maken van ronde- en verticale ventilatiekanalen. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in Nederland, Polen en Finland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,635

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions