Clicky


'Kabinet beperkt nieuwe noodsteun aan bedrijven'

'Kabinet beperkt nieuwe noodsteun aan bedrijven'
26-08-2020 09:42 | Coronacrisis | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet wil het nieuwe steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, volgens bronnen verder beperken. De voorstellen worden woensdag binnen de coalitie en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers besproken.

De loonsteun voor bedrijven (NOW) zou wel langer gaan duren; tot 1 juli volgend jaar. Tussentijds zal wel worden gekeken of de regeling moet worden aangepast.

Bedrijven komen voor deze regeling in aanmerking als ze 20 procent omzetverlies hebben. Dat zou 30 procent worden, aldus het AD. Dan wordt nu nog 90 procent van de loonkosten vergoed, maar dat zou volgens de krant stapsgewijs worden teruggebracht naar 60 procent. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.

Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen. Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp'ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.

Het wordt het derde steunpakket voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo'n 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna 1,5 miljard euro uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week.

De hoop is dat de ministerraad vrijdag het groene licht kan geven voor het derde steunpakket.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de berichten die naar buiten komen over het vervolg van de steunpakketten logisch klinken. "Maar veel details zijn nog niet ingevuld en er is nog geen besluit", geeft de brancheorganisatie voor bijvoorbeeld restaurants en cafés aan. KHN vindt het belangrijk dat er een vorm van deeltijdoplossing komt in de NOW. Ook wil de organisatie niet dat er straks allerlei ingewikkelde voorwaarden aan de steun zitten, bijvoorbeeld dat bedrijven tegelijk zouden moeten ‘vergroenen’.

Vakbond CNV stelt dat de afbouw van staatssteun nog te vroeg komt. De plannen, zoals die nu zijn uitgelekt, zijn te rigoureus, vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "We staan momenteel aan de vooravond van een grote werkloosheid. Een te snelle afbouw leidt juist tot meer werklozen en kan daarom ook meer belastinggeld gaan kosten. De staatssteun moet daarom zo veel mogelijk worden gehandhaafd de komende maanden."