Clicky

 
Transport Online - CDA gaat alsnog lijsttrekkersverkiezing laten onderzoeken

CDA gaat alsnog lijsttrekkersverkiezing laten onderzoeken

CDA gaat alsnog lijsttrekkersverkiezing laten onderzoeken
25-08-2020 19:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er komt toch een onderzoek naar hoe de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA is verlopen. Dat maakt het partijbestuur dinsdagavond bekend.

Volgens het bestuur gaat een onafhankelijke partij onderzoek doen "omdat er nog steeds vragen over het stemproces bleven komen. Op deze manier willen we recht doen aan de uitslag." Wel zegt partijvoorzitter Rutger Ploum tegen Nieuwsuur dat het bestuur "nog steeds achter de uitslag staat" en dus vaststaat dat De Jonge de rechtmatige lijsttrekker is. Volgens Ploum dient het onderzoek vooral om "volledige transparantie" te geven.

Woordvoerders van de partij konden dinsdagavond niet zeggen waarom het CDA niet eerst de uitkomst van het onderzoek afwacht voordat het lijsttrekkerschap van De Jonge vaststaat. Ook Omtzigt was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Er ontstonden twijfels over de geldigheid van de verkiezing nadat onder anderen de vrouw van kandidaat Pieter Omtzigt een bericht had gekregen waarin ze werd bedankt voor haar steun voor diens tegenkandidaat Hugo de Jonge, terwijl ze op haar man had gestemd. Omtzigt werd met 49,3 procent van de stemmen nipt tweede.

De partij zei vorige week woensdag nog dat "twee technische partijen" hadden onderzocht of er iets aan de hand was met de software van de digitale verkiezing. Toen werd niets aangetroffen, aldus een woordvoerder.

Omtzigt vroeg vorige week om opheldering. Afgelopen vrijdag schaarde staatssecretaris Mona Keijzer, die in een eerdere stemmingsronde afviel, zich achter Omtzigt. Zij zei toen dat er "opnieuw gekeken moet worden naar het onderliggende systeem, om een einde te maken aan deze discussie".

De Jonge twijfelde er vrijdag niet aan dat de verkiezing goed verlopen is. Volgens hem was het stemproces "aan alle kanten met checks en balances omgeven".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden