Clicky

Sevilla wint Europa League mede dankzij 2 treffers Luuk de Jong

21-08-2020 23:04 | Sport | auteur ANP

KEULEN - Mede dankzij twee treffers van 'goudhaantje' Luuk de Jong heeft Sevilla in Keulen de titel in de Europa League veroverd. De nummer 4 van de Spaanse liga was in een enerverende finale met 3-2 te sterk voor Internazionale. De Jong, die in het basisteam mocht beginnen na zijn winnende treffer zondag tegen Manchester United als invaller (2-1), kwam in de eerste helft twee keer fraai tot scoren met kopballen (1-1 en 2-1).

Romelu Lukaku was bij Inter de grote schlemiel. De Belgische spits zorgde eerst voor 0-1, maar een kwartier voor tijd ook voor 3-2. Hij tikte een omhaal van Diego Carlos achter zijn eigen doelman. Lukaku miste tien minuten daarvoor nog een droomkans op 2-3.

Voor recordhouder Sevilla was het de zesde triomf in dit Europese toernooi. Inter, met verdediger Stefan de Vrij in de gelederen, bleef op drie titels staan.

De finale stond onder leiding van arbiter Danny Makkelie, die in al het gekrakeel goed overeind bleef. Vrijwel elke beslissing van de Nederlandse arbiter leverde aanmerkingen op, vooral van Italiaanse kant. Makkelie hield echter het hoofd koel in alle commotie om hem heen.

Al snel moest Makkelie een grote beslissing nemen. De Braziliaan Carlos greep ten opzichte van Lukaku hard en opzichtig in, waarna Inter terecht een strafschop kreeg toegewezen. De Belg maakte van elf meter geen fout: 0-1. Coach Antonio Conte juichte amper. Zijn boosheid overheerste over het feit dat Makkelie de charge van Carlos slechts met geel afdeed in plaats van rood.

Tien minuten later reageerde Conte opnieuw witheet na een vermeende handsbal bij de Zuid-Amerikaanse Sevilla-verdediger. Makkelie zag er geen strafschop in, maar gaf de Italiaanse coach wel een gele kaart wegens diens aanhoudende protesten.

De stand was op dat moment alweer gelijk (1-1). De Jong kopte in de twaalfde minuut vallend raak uit een voorzet van Jesús Navas. In de 33e minuut scoorde de voormalige PSV-aanvoerder opnieuw fraai met het hoofd, uit een vrije trap van Éver Banega (2-1). Kort daarna herstelde Diego Godín het evenwicht, ook met een kopbal (2-2).

Na de rust verliep het duel minder spectaculair. Pas na ruim een uur kreeg Lukaku een grote kans. Doelman Yassine Bounou redde bekwaam. De Belg kwam daarna aan de andere kant in eigen doel wel tot scoren waarna het Italiaanse wanhoopsoffensief niets meer opleverde. De Jong werd in de 85e minuut gewisseld. Hij is ontegenzeggelijk de nieuwe held van Sevilla.