Clicky

 
Transport Online - De Jonge: geen twijfel over uitslag lijsttrekkerssverkiezing

De Jonge: geen twijfel over uitslag lijsttrekkerssverkiezing

De Jonge: geen twijfel over uitslag lijsttrekkerssverkiezing
21-08-2020 13:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Vicepremier Hugo de Jonge twijfelt er niet aan dat de door hem gewonnen lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA goed is verlopen. Kamerlid Pieter Omtzigt, die nipt tweede werd, vroeg het partijbestuur deze week om opheldering, nadat was gebleken dat sommige mensen na hun stem werden bedankt voor hun keuze voor de andere kandidaat.

Omtzigts eigen echtgenote kreeg een bericht waarin zij werd bedankt voor haar steun aan De Jonge. Zij was niet de enige die zich meldde bij de partij. Volgens het bestuur waren er ook De Jonge-stemmers die een foutief bericht kregen, maar is uit onderzoek gebleken dat de verkiezing correct is verlopen. De Jonge onderschrijft die conclusie. "Het stemproces is aan alle kanten met checks en balances omgeven."

Omtzigt wil meer weten van dat onderzoek. Daarover onthield De Jonge zich van commentaar. "Dat is verder tussen de partij en de heer Omtzigt."

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), die in de verkiezing als eerste afhaakte en zich vervolgens achter Omtzigt schaarde, vindt het een "terechte vraag" van Omtzigt. Zij vindt dat er opnieuw moet worden gekeken naar "het onderliggende systeem. Om een einde te maken aan deze discussie."

In De Telegraaf liepen anonieme CDA'ers vrijdag leeg over de kloof tussen De Jonge en Omtzigt. De Jonge heeft naar eigen zeggen "wel eens fijnere krantenkoppen gezien" en erkent dat de verkiezing voor "deining en wrijving" in de partij heeft gezorgd. "Het duurt even voordat dit is geland. Maar ik denk dat de leden vooral willen dat we ons op de campagne richten."

Minister van Financiën Wopke Hoekstra, die lang werd genoemd voor het leiderschap van het CDA, noemt het ontstane beeld "niet fraai". Hij hoopt dat "we met z'n allen een mooie toekomst tegemoet gaan met het CDA. Ik denk ook dat dat kan."

CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) denkt dat er niet zo heel veel aan de hand is. "Ik vind het allemaal niet zo heel erg schokkend", zei hij over de verhalen. "Ik vond het een prachtige verkiezing. Ik vind ook dat je het recht hebt om te vragen of het allemaal goed is gegaan. Dat is toen bekeken. Als dat nog een keer moet, lig ik daar niet wakker van."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden