Transport Online - Zo zorg je voor een goede dekking op je autoverzekering

Zo zorg je voor een goede dekking op je autoverzekering

Zo zorg je voor een goede dekking op je autoverzekering
18-08-2020 13:27 | Binnenland | auteur Redactie

Of je nu een gloednieuwe auto hebt of al jaren in je vertrouwde wagen rijdt: een autoverzekering afsluiten is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Maar welke dekkingen bestaan er? En wat is de beste keus voor jou? We helpen je op weg.

WA, WA+ en Allrisk

Een autoverzekering komt in drie verschillende soorten die alledrie weer een andere dekking bieden: WA, WA+ en Allrisk. Alle verzekeringen bieden in ieder geval een basisdekking. Dit betekent dat ze meerdere soorten schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt dekken.

De beste dekking bepalen

De makkelijkste manier om de juiste dekking voor jouw auto te kiezen is door te kijken naar de dagwaarde, de leeftijd van het voertuig en hoeveel financieel risico je bereid bent te nemen. Met het onderstaande overzicht bepaal je eenvoudig welke autoverzekering het beste bij je past.

Mijn auto is niet ouder dan 6 jaar

Als je in een nieuwe auto of jonge occasion rijdt, is het slim om je financiële risico zo laag mogelijk te houden. Je voertuig heeft immers nog een vrij hoge dagwaarde. De meest gekozen autoverzekering voor auto’s van 0-6 jaar is dan ook All Risk (volledig casco). Deze verzekering biedt de meest optimale dekking waarmee je verzekerd bent tegen de meeste soorten schade die je onderweg veroorzaakt. Bovendien is hiermee ook de schade aan je eigen auto gedekt – óók als het incident of de aanrijding je eigen schuld is.

Tip: Lagere premie betalen voor dezelfde optimale dekking? Dat kan door je eigen risico te verhogen.

Mijn auto is 6-9 jaar oud

Voor minder nieuwe auto’s is WA+ (beperkt casco) de meest gekozen dekking. Deze verzekering biedt niet alleen de basisdekking die je nodig hebt, maar dekt ook schade bij diefstal, brand, ruitschade en schade na aanrijding met loslopende dieren. Door de betaalbare premie is WA+ een passende keus voor voertuigen die al wat kilometers hebben afgelegd.

Mijn auto is 9 jaar of ouder

Voor trouwe vierwielers die al een tijdje meegaan, is de basisdekking de populairste keuze: WA (wettelijke aansprakelijkheid). Met deze verzekering ben je voordelig verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan anderen en andermans spullen.

Wat een WA-verzekering niet dekt is: ruitschade, schade bij diefstal of brand, en schade na aanrijding met loslopende dieren. Ook ben je hiermee niet verzekerd tegen schade aan je eigen auto. Als je bijvoorbeeld eens een paaltje aantikt tijdens het inparkeren.

Soms is het, ondanks de hoge leeftijd van een voertuig, toch handiger om te kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals WA+ of All Risk. Bijvoorbeeld als:

  • je verzekerd wil zijn tegen schade aan de eigen auto
  • de dagwaarde van je voertuig toch nog best hoog ligt
  • je een flinke schadepost, zoals letselschade, niet uit eigen zak zou kunnen betalen
  • je minder financieel risico wil lopen
  • je auto onmisbaar voor je is.

Dit was een gesponsord artikelNIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions