Transport Online - FNV eist volledige overheidsvergoeding voor OV-bedrijven

FNV eist volledige overheidsvergoeding voor OV-bedrijven

FNV eist volledige overheidsvergoeding voor OV-bedrijven
18-08-2020 09:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - FNV Personenvervoer eist dat de overheid de exploitatiekosten van OV-bedrijven volledig gaat vergoeden om de verliezen door de coronacrisis op te kunnen vangen.

Dat staat in een gezamenlijk brandbrief van vakbonden FNV, CNV en VVMC aan staatssecretaris Van Veldhoven. De medewerkers in het OV werden tijdens de lockdown opgeroepen door te werken, maar dreigen nu hun baan te verliezen. FNV vindt dat de staatssecretaris dat absoluut niet mag laten gebeuren.

De overheid heeft in 2020 een bedrag van 1,5 miljard euro voor de bedrijven beschikbaar gesteld, maar dat is volgens FNV onvoldoende. Dat bedrag dekt ongeveer 93 procent van de exploitatieverliezen. De inkomsten worden van deze ondersteuning in mindering gebracht. Verder is niet duidelijk of er in 2021 ook steun komt. Die duidelijkheid wil FNV snel hebben, omdat het uitblijven van een beslissing voor veel onrust zorgt bij leden van de bond en werknemers van vervoersbedrijven.

FNV hoopt met de oproep dat bezuinigingen in het OV voorkomen kunnen worden. Volgens de vakbond wordt het OV met bezuinigen minder aantrekkelijk voor reizigers en zullen nog meer mensen kiezen voor alternatieven zoals de auto. Dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector, voor de drukte op de wegen, de bereikbaarheid in buitengebieden en voor de klimaatdoelstellingen waar Nederland voor staat.

In plaats van bezuinigingen pleit FNV Personenvervoer juist voor investeringen voor het behoud van werkgelegenheid en vooral ook voor behoud van goed openbaar vervoer in heel Nederland. Investeren in het OV zorgt volgens de vakbond voor een positief vestigingsklimaat voor bedrijven, draagt bij aan het economische herstel en verhoogt de leefbaarheid.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,876
Diesel1,504

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen