Clicky


Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat na vondst spionageapparaat

Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat na vondst spionageapparaat
17-08-2020 13:27 | Binnenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

MOSKOU - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een gezant van Nederland op het matje te hebben geroepen. De aanleiding zou de vondst zijn van een spionage-apparaat in de auto van een Russische militaire attaché in Nederland, waarmee deze mogelijk kon worden gevolgd.

Het ministerie roept Nederland op maatregelen te nemen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. "Dergelijke onvriendschappelijke acties" komen de "toch al complexe relatie" met Nederland niet ten goede, aldus het departement.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de "tijdelijk zaakgelastigde", een diplomaat die in afwezigheid van de ambassadeur of consul een diplomatieke missie leidt, is ontboden. Het ministerie "gaat de zaak verder uitzoeken".

Het is niet het eerste incident rond een Russische diplomaat in Nederland. De Nederlandse politie nam in 2013 de tweede man van de Russische ambassade Dmitri Borodin mee naar het bureau. Buren hadden geklaagd dat de diplomaat zich agressief gedroeg tegen zijn kinderen. Eerder had zijn vrouw al enkele auto's geramd. Rusland pikte de aanhouding niet en Nederland bood excuses aan.

Ook het neerhalen van MH17 in 2014 heeft de relatie tussen Den Haag en Moskou onder druk gezet. De Boeing 777 werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 mensen aan boord kwam om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig uit Rusland. Moskou zegt echter niet verantwoordelijk te zijn voor het drama. Nederland maakte vorige maand bekend Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17.