Transport Online - Actiedag voor Beiroet brengt 11,5 miljoen euro op

Actiedag voor Beiroet brengt 11,5 miljoen euro op

Actiedag voor Beiroet brengt 11,5 miljoen euro op
14-08-2020 23:36 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De nationale actiedag voor hulp aan Beiroet heeft bijna 11,5 miljoen euro opgebracht. Dat meldden de Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555. In totaal hebben 163.000 mensen gedoneerd.

De opbrengst van de actie is in de orde van grootte van de inzameling Stop de ebola-ramp (2014), waarvoor 10,6 miljoen euro gedoneerd werd. De tsunami in 2004 in Azië bracht het hoogste bedrag ooit op: ruim 208 miljoen euro.

"Dat Nederland juist in deze moeilijke tijden zo gul heeft gegeven aan deze actie is fantastisch", zei actievoorzitter Garance Reus-Deelder vrijdagavond. Het gironummer blijft ook na de actiedag openstaan. Giro555 verwacht dat het bedrag voor Beiroet nog verder op zal lopen.

Het geld dat de samenwerkende hulporganisaties met de nationale actiedag voor Beiroet inzamelden gaat naar noodhulp voor de slachtoffers van de explosie in de Libanese hoofdstad. Zo biedt Giro555 eerste hulp en medicijnen, omdat ziekenhuizen in Beiroet zwaar zijn beschadigd of overbelast. Ook worden er voedselpakketten en drinkwater uitgedeeld. Het geld gaat ook naar hulp voor de duizenden mensen die dakloos zijn geworden. Giro555 deelt gereedschap en tentzeilen uit om kapotte ramen en daken tijdelijk te dichten.

In de haven van Beiroet ontplofte vorige week dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen ongeveer 200 doden, 6000 gewonden en er worden nog honderden mensen vermist. Honderdduizenden mensen raakten dakloos.

De actiedag was vrijdag even na 07.00 uur begonnen met ruim 5 miljoen euro als startbedrag. De actiedag werd gesteund door de NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Onder andere Giel Beelen, Klaas van Kruistum, Manuëla Kemp en Natasja Froger namen donaties in ontvangst.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions