Transport Online - 'Varkens snakken naar lucht, ondanks nieuwe regels veetransport' [+video]

'Varkens snakken naar lucht, ondanks nieuwe regels veetransport'

'Varkens snakken naar lucht, ondanks nieuwe regels veetransport' [+video]
13-08-2020 10:30 | Transport | auteur Redactie | ANP

DEN HAAG - Varkens hebben nog steeds hittestress, ondanks nieuwe regelgeving voor veetransport bij extreme temperaturen, stelt Animal Rights. De dierenwelzijnsorganisatie bracht donderdag trieste beelden naar buiten van varkens in vrachtwagens die met opengesperde bekken snakken naar lucht. Volgens de organisatie zijn de beelden woensdag gemaakt bij varkensslachter Vion in Boxtel.

"Het is duidelijk dat het hitteprotocol in zijn huidige vorm niets doet voor de dieren. De grens van 35 graden waarboven veetransporten sinds dit jaar wettelijk moeten stoppen ligt voor varkens veel te hoog. Varkens hebben het bij 25 graden al extreem warm", zegt Erwin Vermeulen, campagneleider bij Animal Rights.

Op de beelden zijn vier vrachtwagens met oververhitte varkens te zien, die onder een afdak staan te wachten. Volgens Animal Rights stonden er ook vrachtwagens her en der op het industrieterrein te wachten in de brandende zon. Bij de overkapping waar chauffeurs kunnen wachten zijn ventilatoren aangebracht, bedoeld om de varkens te verkoelen. Maar bij de huidige hoge temperaturen hebben deze volgens Vermeulen geen zin.

De dierenactivist wil dat de grens voor veetransport omlaag gaat naar 25 graden. "Lastig voor de industrie, maar als je een wet maakt voor dierenwelzijn, moet het wel effectief zijn".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen